Naslovna / Kultura / Koncerti i muzika / ARSEN DEDIĆ U MOMA U NJUJORKU
ARSEN DEDIĆ U MOMA U NJUJORKU

ARSEN DEDIĆ U MOMA U NJUJORKU

Izvor: Blic, SeeCult Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Omot Dedićevog albuma “Čovjek kao ja” u MoMA

Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku odlučio je da uvrsti u svoju zbirku omot prvog studijskog albuma Arsena Dedića “Čovjek kao ja” iz 1969. godine, koji je dizajnirao Mihajlo Arsovski, jedan od pionira grafičkog dizajna u Hrvatskoj. MoMA je o toj odluci obavestio Dedića posredstvom kompanije poznatog grafičkog dizajnera Mirka Ilića, koji živi i radi u Njujorku, prenosi SeeCult. Kustos Odeljenja za arhitekturu i dizajn MoMA Martino Stierli naveo je u pismu Dediću da ga sa velikim zadovoljstvom obaveštava da je Komisija za akvizicije Odeljenja za arhitekturu i dizajn MoMA odlučila da uvrsti u svoju kolekciju omot albuma “Čovjek kao ja” (A Man Like Me).

“Oduševljeni smo što ćemo moći da izložimo ovo izuzetno delo u MoMA”, navedeno je u pismu koje je Mirko Ilić objavio na svom Fejsbuk profilu, čestitajući ujedno i Arsovskom, a posebno Dediću što je prihvatio tako “divan i nekonvencionalan” dizajn za naslovnu stranu svog albuma.

Pismo je poslato Dediću 14. avgusta – tri dana uoči njegove smrti u bolnici u Zagrebu.

Dedić je album “Čovjek kao ja” prodato u više od 60.000 primeraka. U vreme objavljivanja, omot tog izdanja ocenjen je kao izuzetno dizajnersko delo Mihajla Arsovskog, tada grafičkog urednika “Pop Expreša”, prvog hrvatskog muzičkog časopisa.  Budući da je album autorska ispovest Dedića, koji se predstavlja u prvom licu jednine, Arsovski je na omotu uklopio Dedićeve fotografije iz različitih perioda, kao i umetnike koji su na njega uticali, poput Ðina Paolija (Gino).  Jedna od centralnih je fotografija Dedića u tinejdžerskim godinama sa ocem i starijim bratom u uniformi Šibenske narodne muzike.


Album “Čovjek kao ja” je prvi celoviti autorski rad Dedića, a Jugoton ga je reizdao 1971. i 1974. Kuća Croatia Records potom ga je objavila ponovo 1999, a 2004. i digitalno reizdanje albuma na CD-u.

safe drivers  gradski vozaci

O Gradski Magazin

Proveri takođe

HAOS NA MUSIC WEEK FESTIVALU GIBONNI PODIGAO KOP NA NOGE

Gibonni podigao Kopaonik na noge

HAOS NA MUSIC WEEK FESTIVALU GIBONNI PODIGAO KOP NA NOGE Drugo veče trećeg po redu …

Mama Shelter branč iskustvo počinje ove nedelje u Beogradu na poslednjem spratu Rajićeva Shopping Centra

Mama Shelter branč počinje ove nedelje u Rajićeva Shopping Centru

Mama Shelter branč iskustvo počinje ove nedelje u Beogradu na poslednjem spratu Rajićeva Shopping Centra Najpoznatija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.