Naslovna / Grad / Branitelji i braniteljke manjinski prava po prvi put Srbiji

Branitelji i braniteljke manjinski prava po prvi put Srbiji

Znanje i karijera: Program Branitelji i braniteljke manjinski prava po prvi put Srbiji.

Program “Branitelji i braniteljke manjinski prava u Srbiji“  po prvi put se održao se u Somboru, kao jednom multikultularnom gradu, i trajao je od 30. juna do 5. jula. Sam program origanizovali su Omladinski odbor za obrazovanje iz Beograda i “Civil rights defenders” i bio je namenjen diplomiranim pravnicima, studentima završnih godina i postdiplomskih studija Pravnog fakulteta, kao i mladim advokatima.

Naš sagovornik bio je  dvadesetšetogodišnji Luka Stanaćev Milćević, koji radi kao pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji u Beogradu. On je za naš magazin otkrio nešto više o ovom obrazovnom projektu.

11707587_991547847562091_6434237580408696198_n

 Šta je zapravo program”Branitelji i braniteljke” kome je namenjen? Program Branitelji i braniteljke je program o ljudskim pravima koji je namenjen diplomiranim pravnicima, studentima završnih godina i postdiplomskih studija Pravnog fakulteta, kao i mladim advokatima.

Šta je bila glavna tema programa? Glavna tema programa je bila da uvidimo probleme i položaj, sa kojima se svakodnevno susreću pripadnici različitih manjinskih grupa. U okviru programa, imali smo prilku da prisustvujemo predavanjima koja su vodili neki od predstavnika YUCOM-a, Romske i LGBT populacije, OEBS-a kao i da posetimo Osnovni sud u Somboru, Zaštitnicu građana i Gradsku kuću.

Šta se očekuje od učesnika programa? Nakom učešća u programu, od učesnika se očekuje da ispune tri obaveze i to, medijsko pojavljivanje, vršnjačku edukaciju i program praktične politike.

Šta je tebi, konkretno, bio najzanimljiviji deo programa? Meni lično, najinteresantniji deo programa bio je “Forum teatar“ koji je sjajno vodio Demir Mekić, i koji smo imali svakodnevno kao poslednju stavku dnevnog programa. Forum teatar ili Teatar potlačenih predstavlja posebnu pozorišnu formu koja prikazuje svakodnevne situacije iz života “Potlačenih“, bilo da su to žene, radnici, deca ili neke od drugih manjinskih grupa i gde se uz aktivno učešće publike pokušava doći do rešavanja konfliktnih situacija i pronalaženja “dijaloga“ između tlačitelja i potlačenih.

11709993_985783138138562_1632992856185276167_o

Da li je u planu još neki projekat ovakvog tipa? Napomenuo bih to da je naša grupa od 20 učesnika bila prva generacija ovog programa, te da je u toku konkurs i za drugu generaciju branitelja i braniteljki , pa ovim putem apelujem na sve mlade pravnike i pravnice da popune prijavni formular koji se nalazi na sajtu Omladinskog odbora za obrazovanje i prijave se za sledeću generaciju ovog programa.

 

 

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

VRHUNSKA AUTOSEDIŠTA - GARANCIJA SIGURNOSTI DECE U SAOBRAĆAJU

VRHUNSKA AUTOSEDIŠTA – GARANCIJA SIGURNOSTI DECE U SAOBRAĆAJU

Više od pedeset godina norveška kompanija BeSafe razvija autosedišta, ali prioritet i fokus je oduvek …

Koliko zaista košta priprema SLAVSKE GOZBE: Srpski domaćini daju čitavo bogatstvo za KRSNU SLAVU!

Koliko zaista košta priprema SLAVSKE GOZBE: Srpski domaćini daju čitavo bogatstvo za KRSNU SLAVU!

Poznato je da su Srbi dobri domaćini, za krsnu slavu, koja je za mnoge jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.