Naslovna / Lifestyle / #NE_PROPUSTITE / DRVENA ČAROLIJA: OTVARANJE IZLOŽBE UNIKATNIH PREDMETA MIRKA BERKEŠA!
DRVENA ČAROLIJA: OTVARANJE IZLOŽBE UNIKATNIH PREDMETA MIRKA BERKEŠA!

DRVENA ČAROLIJA: OTVARANJE IZLOŽBE UNIKATNIH PREDMETA MIRKA BERKEŠA!

U sali biblioteke Simeon Piščević u Šidu, u petak 7. jula u 17 časova biće otvorena izložba unikatnih rukotvorina Mirka Berkeša iz Šida.


DRVENA ČAROLIJA: OTVARANJE IZLOŽBE UNIKATNIH DRVENIH PREDMETA MIRKA BERKEŠA!

Izložba brodova, jedrilica, fijakera, i ostalih ručno pravljenih predmeta od raznih vrsta drveta, prva je takve vrste u ovom delu Srbije, i već izaziva veliko interesovanje građana Šida. Mirko je svoj talenat otkrio još pre polaska u osnovnu školu, i od tada do dana današnjeg napravio je na stotine predmeta, mahom brodova, od drveta bukve, lipe, hrasta, furnira, ali i bambusa.

DRVENA ČAROLIJA: OTVARANJE IZLOŽBE UNIKATNIH DRVENIPREDMETA MIRKA BERKEŠA!

Ono po čemu su njegove rukotvorine specifične i poznate jeste veliki broj delova od kojih se predmeti sastavljaju, pa tako jedan od brodova broji preko 3 hiljade sitnih delova.
DRVENA ČAROLIJA: OTVARANJE IZLOŽBE UNIKATNIH DRVENIH PREDMETA MIRKA BERKEŠA!
Mirko Berkeš
Svaki brod i generalno svaki predmtet koji pravim zahteva maksimalnu posvećenost, pažnju, koncentraciju, ali i vreme, pa mi tako za maketu broda prosečne veličine nekada treba i više od dva meseca. Svaki delić se ručno seče, obrađuje, ukraja i sve što pravim pravim isključivo od prirodnih materijala, kaže Mirko i dodaje:
Upravo zbog činjenice da je sve apsolutno prirodno, kontaktirali su me iz Ekološkog društva i izrazili želju da organizuju izložbu na kojoj će se naći moji radovi.
Posetioci izložbe moći će pored unikatnih maketa raznih plovila, brodova, čamaca i jederilica  da vide i fijakere, šinska kola, brojne figure, među kojima i ženski akt, ali i mnoge druge unikatne, ručno rađene predmete od drveta.
Interesantno je da jedan od brodova koje je je izradio Mirko Berkeš našao svoje mesto u čuvenom hotelu u Emiratima – Burj el Arab, i to nakon što ga je od njega kupio šeik iz Šardže u Emiratima. Brojni Mirkovi radovi krase i restorane duž jadranske obale, a neki su prodati i na aukcijama u Francuskoj.
Izložba će trajati tri dana a posetioci će moći da vide i kupe ove neverovatne unikate u periodu od 17h  do 20h.
PRessSerbia je došla do nekoliko fotografija pojedinih unikata koji će se moći videti na izložbi a  mi vam preporučujemo da ovu izložbu nikako ne propustite
Izvor:PRessSerbia

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Partizan siguran protiv Mege za 1:0

Partizan siguran protiv Mege za 1:0

Košarkaši Partizana pobedili su  na svom terenu ekipu Mega Bemaksa sa 97:68 (22:20, 22:14, 30:17, …

POMOZIMO MALOM JOVANU – U petak velika humanitarna revija Akademije "Purity" na brodu „Principal“

POMOZIMO MALOM JOVANU – U petak velika humanitarna revija Akademije “Purity” na brodu „Principal“

Humanitarna modna revija „Purity fashion provocation 8.0“ biće održana u petak  25.maja, a sva prikupljena …

Leave a Reply

Your email address will not be published.