Naslovna / Grad / Beograd / Film “Hladni rat” stiže u domaće bioskope
Film "Hladni rat" stiže u domaće bioskope

Film “Hladni rat” stiže u domaće bioskope

Domaća publika imala je priliku premijerno da vidi film “Hladni rat” poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog na ovogodišnjem FEST-u, a od 21. marta “Hladni rat” će se naći i u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Inspirisan burnom ljubavnom pričom svojih roditelja, u posleratnim vremenima Varšave, Pavel Pavlikovski snimio je ovu dramu i ponovo se, kroz scenario vratio svojoj domovini.

Film Pavela Pavlikovskog ušao je u najuži izbor za nagradu Oskar i poneo tri nominacije: Za najbolji strani film, Za najbolju fotografiju, Za najboljeg reditelja, dok je na Kanskom festivalu 2018. godine Pavlikovski proglašen za najboljeg reditelja.

Strastvena ljubavna priča između dvoje ljudi koja se, zbog njihovog različitog porekla i temperamenta, na prvi pogled čini nespojivom, ali ipak sudbinski predodređenom smeštena je u vreme Hladnog rata, pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Ljubav džez pijaniste Viktora (Tomasz Kot) i mlade Zule (Joanna Kulig), talentovane za pevanje i igru, “gori” na pozadini posleratne Evrope iako razdvojena trenutnom politikom i nesretnim sudbinama.

“Priča mojih roditelja je bila matrica za sve moje priče”, rekao je reditelj Pavel Pavlikovski u jednom od intervjua.

“Nisam o tome dugo razmišljao, o priči kao takvoj. Onda sam shvatio da sam u svom radu stalno privučen takvom ljubavnom pričom”, objasnio je.

Nakon upešnog filma “Ida” (2013.) koji je prvi poljski film koji je dobio nagradu Oskar, reditelj Pavlikovski se ponovo vraća priči o svojoj domovini i njenom postojanju, u vremenima koja su bila obeležena Drugim svetskim ratom.

Foto: YouTube PrintScreen

Izvor: PRessSerbia/B92

O Marija Stevanovic

Proveri takođe

Recikliraj i zaradi na Lovefestu

Recan fondacija biće i ove godine partner trinaestom izdanju Lovefest-a, koji će se od 1. …

U 28 Maksi i Tempo prodavnica kupci mogu da učestvuju u akciji „Čep za hendikep“

Građani Srbije imaju priliku da još više pomognu osobama sa invaliditetom i u 28 prodavnica …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.