Naslovna / Kultura / ATELJE / Izložba posvećena Milošu Crnjanskom u Univerzitetskoj biblioteci
Izložba posvećena Milošu Crnjanskom u Univerzitetskoj biblioteci

Izložba posvećena Milošu Crnjanskom u Univerzitetskoj biblioteci

U Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar marković” u sredu 14. novembra u 13h biće otvorena izložba Kako je tumačen Miloš Crnjanski.

U okviru serije „Klasici svetske književnosti – jubileji“, povodom 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, u Univerzitetskoj biblioteci se otvara izložba priređena u saradnji sa Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Zadužbinom Miloša Crnjanskog.

Biće izložene publikacije koje sadrže najrazličitije aspekte tumačenja stvaralaštva Miloša Crnjanskog: monografije, zbornici, doktorske disertacije i periodika, a od njegovih dela prva izdanja iz fonda Univerzitetske biblioteke, kao i petnaest tomova Sabranih dela koji su do sada objavljeni u okviru projekta Zadužbine Miloša Crnjanskog.
Posetioci će takođe moći da vide nekoliko knjiga sa posvetama i originalne fotografije iz bibliotečkog fonda koje je izradio Vojislav Jovanović Marambo u periodu između 1920-1941. godine, a koje se čuvaju u okviru njegovog legata, u Odeljenju za narodnu književnost Univerzitetske biblioteke.

Prateća publikacija, između ostalog, sadrži priloge eminentnih poznavalaca dela Crnjanskog koji su napisani povodom jubileja (prof. dr Gorana Raičević, prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Slađana Jaćimović i dr Nada Mirkov Bogdanović), zatim ilustrovanu hronologiju života i stvaralaštva Crnjanskog, odlomke iz najpoznatijih eseja i ogleda, kao i selektivnu bibliografiju literature o delu Miloša Crnjanskog.

Izložbu će otvoriti dr Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog i dr Gorana Raičević, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Pozdravnu reč održaće prof. dr Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke. Urednik programa “Klasici svetske književnosti – jubileji” je bibliotekar savetnik Vuka Jeremić, koja je zajedno sa koleginicom Draganom Mihailović autorka izložbe i kataloga.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/Blic

O Marija Stevanovic

Proveri takođe

"KOŠTANA" PONOVO NA SCENI Jug Radivojević režira operu u Narodnom pozorištu

“KOŠTANA” PONOVO NA SCENI Jug Radivojević režira operu u Narodnom pozorištu

Premijera opere “Koštana” Petra Konjevića u režiji Juga Radivojevića je 6. aprila, najavila je Ivana …

Spektakl u Beogradu: KINESKI FESTIVAL SVETLA NA KALEMEGDANU

Spektakl u Beogradu: KINESKI FESTIVAL SVETLA NA KALEMEGDANU

Spektakl u Beogradu: KINESKI FESTIVAL SVETLA NA KALEMEGDANU! Izložbu otvaraju ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.