Naslovna / Grad / IZVEDENO DELO „GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA 
IZVEDENO DELO „GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA 

IZVEDENO DELO „GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA 

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kompozitor Veljko Kuzmančević predstavio je svoje novo delo pod nazivom “Genezis”

U skladu sa svojim prepoznatljivim autorskim radom, Veljko Kuzmančević predstavio je svoje novo instrumentalno delo “Genezis”, u kome je glavnu “ulogu” dao simfonijskom orkestru “Mesečeva harmonija“. Svojim glasom, atmosferu na koncertu oživela je glumica Jelena Gavrilović, a plesom baletski igrač Željko Grozdanović.

Koncert “Genezis” govori o metaforičkoj smrti kulture. Kulture koju neko mora da odbrani i sačuva, a upravo to pokušao je Veljko Kuzmančević na daskama Narodnog pozorišta.

“Na samom početku koncerta ja pokazujem smrt kulture, kulture koja je na izdisaju, a kako je koncert odmicao moj orkestar je svojim tonovima i ritmom pokušavao da joj udahne živo, kako bi ona do kraja koncerta stala na svoje noge i pokazala se u svom najvećem sjaju, kako i zaslužuje. Ovaj koncert zri već jako dugo u mojim mislima, osećanja vezana za njega su moji izgrađeni stavovi, a kada su se stvari napokon poklopile onda je i napisan u partituri. Moja je čast što je izveden na velikoj sceni Narodnog pozorišta”, rekao je kompozitor Veljko Kuzmančević.

“Genezis”, baš kao prva knjiga Mojsijeva po kojoj je i dobio ime, počinje u tami, mistično i tiho, da bi se tokom trajanja koncerta osetilo kako se kultura oživljava i budi, kako joj tonovi i note unose dah i pokreću puls, a sve to prati igra svetlosti koja svoju kulminaciju dobija na samom kraju koncerta uz fuziju sve intenzivnijih zvukova, glasova i igre. 

Posle trećeg bisa i uz stajaće ovacije, osim supruge Verice Rakočević, svojim prisustvom na koncertu Veljka su podržali i Dragan Macanković Maca, Saša Plećević Dr. Feelgood, Saša Milojković, Elena i Jugoslav Karić, Vuk Brajović, Sanja Marinković, Jelena Gajšek, Irina Kruška, Drina Pešić, Ljiljana Perović i mnogi drugi.

“Genezis” će se naći na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

PUN GAS OD OVOG UTORKA: NAJBOLJE DEVEDESETE NA SPLAVU FREESTYLER!

Jedina svetla tačka poslednje dekade prošlog veka je muzika, a samo najveće hitove koji su …

PLIVANJE TRI PUTA NEDELJNO SMANJUJE RIZIK OD BOLESTI

Zdravlje jeste najveće bogatstvo, ali u njega ne morate uložiti bogatstvo! Verovali ili ne, ne morate da kupujete čudotvorne preparate niti da se bavite skupim sportovima da biste bili zdravi i dugovečni. Za ostvarenje tog cilja dovoljno da se pravilno hranite i da redovno – plivate. Kad kažemo redovno, to znači tri puta nedeljno po pola sata do sat, što je nedvosmisleno pokazalo istraživanje univerziteta u Vankuveru.  Čak 5.500 ispitanika, koji su zbog životnog stila i lošeg imuniteta bili pod rizikom da obole od određenih bolesti, učestvovalo je u ovom do sada najsveobuhvatnijem ispitivanju učinka plivanja na organizam ali i na psihu. Rezultati su nadmašili očekivanja.   Naime, sistematski pregledi izvršeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.