Naslovna / Grad / IZVEDENO DELO „GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA 
IZVEDENO DELO „GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA 

IZVEDENO DELO „GENEZIS” VELJKA KUZMANČEVIĆA 

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, kompozitor Veljko Kuzmančević predstavio je svoje novo delo pod nazivom “Genezis”

U skladu sa svojim prepoznatljivim autorskim radom, Veljko Kuzmančević predstavio je svoje novo instrumentalno delo “Genezis”, u kome je glavnu “ulogu” dao simfonijskom orkestru “Mesečeva harmonija“. Svojim glasom, atmosferu na koncertu oživela je glumica Jelena Gavrilović, a plesom baletski igrač Željko Grozdanović.

Koncert “Genezis” govori o metaforičkoj smrti kulture. Kulture koju neko mora da odbrani i sačuva, a upravo to pokušao je Veljko Kuzmančević na daskama Narodnog pozorišta.

“Na samom početku koncerta ja pokazujem smrt kulture, kulture koja je na izdisaju, a kako je koncert odmicao moj orkestar je svojim tonovima i ritmom pokušavao da joj udahne živo, kako bi ona do kraja koncerta stala na svoje noge i pokazala se u svom najvećem sjaju, kako i zaslužuje. Ovaj koncert zri već jako dugo u mojim mislima, osećanja vezana za njega su moji izgrađeni stavovi, a kada su se stvari napokon poklopile onda je i napisan u partituri. Moja je čast što je izveden na velikoj sceni Narodnog pozorišta”, rekao je kompozitor Veljko Kuzmančević.

“Genezis”, baš kao prva knjiga Mojsijeva po kojoj je i dobio ime, počinje u tami, mistično i tiho, da bi se tokom trajanja koncerta osetilo kako se kultura oživljava i budi, kako joj tonovi i note unose dah i pokreću puls, a sve to prati igra svetlosti koja svoju kulminaciju dobija na samom kraju koncerta uz fuziju sve intenzivnijih zvukova, glasova i igre. 

Posle trećeg bisa i uz stajaće ovacije, osim supruge Verice Rakočević, svojim prisustvom na koncertu Veljka su podržali i Dragan Macanković Maca, Saša Plećević Dr. Feelgood, Saša Milojković, Elena i Jugoslav Karić, Vuk Brajović, Sanja Marinković, Jelena Gajšek, Irina Kruška, Drina Pešić, Ljiljana Perović i mnogi drugi.

“Genezis” će se naći na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Uz pesmu "A sad adio" otišao je poslednji voz za Bar!

Uz pesmu “A sad adio” otišao je poslednji voz za Bar!

Glavna železnička stanica Beograd je izgrađena između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića …

Roisin Murphy prvi put na Belgrade Beer Festu 

Roisin Murphy prvi put na Belgrade Beer Festu 

Belgrade Beer Fest sa ponosom najavljuje koncert britanske elektro-pop zvezde Roisin Murphy. Art-pop kraljica, kako …

Leave a Reply

Your email address will not be published.