Naslovna / Nega i Lepota / Fitness / Kada pesma probudi zver u nama
Kada pesma probudi zver u nama
Foto: Pixabay

Kada pesma probudi zver u nama

Znamo da nas muzika motiviše, ali kako se to tačno dešava u našem telu? Pitali smo dr Džesiku Gran iz muzičke i neuro laboratorije Vestern univerziteta da nam ponudi neke od odgovora na ovo pitanje!

 

Vaš novi ritam

Četvorobitne pesme vam daju najviše energije: Probajte „Legend has it“ (Run the Jewels), pa „Learn to Fly“ (Foo Fighters), i… „Take on Me“ (A-Ha)

 

1 Vibracija

Vaše spoljašnje uho filtrira zvučne talase u srednje uho i onda u unutrašnje, gde vibriraju 200 mikrolitara tečnosti u vašem pužu (kohlei). Majušne ćelije dlaka osećaju ove pokrete i prebacuju vibraciju u električne signale koji podstiču emitovanje glutamata. Reč je o neurotransmiteru koji stimuliše nervna vlakna da nose signale do mozga.

 

2 Prevod

Vaše auditivno moždano stablo i auditivni korteks primaju zvuk i razlikuju visinu, note i melodiju, a vokali idu u Vernikeovu zonu mozga. Prvo su sažvakani, kao reči odraslih u Snupiju, ali uskoro postaju jasne (nauka i dalje nije otkrila zašto).

 

3 Povezivanje

Visina, note, melodija i reči putuju do limbičkog sistema ili sistema emocionalnog odgovora vašeg mozga, koji se fokusira na brz tempo i akord nenaglašenog tona koji prethodi naglašenom. U ovoj regiji, amigdala povezuje pesmu i lepe uspomene (kao kada ste je čuli tokom trčanja od 5 kilometara gde ste se dobro pokazali).

 

4 Osećaj

Sa aktiviranim limbičkim sistemom, neuroni pucaju u nucleus accumbens kada nastaje nalet dopamina – hemikalija mozga koja je povezana sa orgazmima. Ove vibracije prave eho kroz cerebralni centar za nagradu, a visok nivo dopamina nadjačava umor i uznemirenost.

 

5 Završetak

Sa poslednjim notama pesme, nalet dopamina se smanjuje, vraćajući vas gde ste počeli, ali sa prijatnim osećajem postignutog zadatka i snažnijim usađenim pamćenjem moći pesme. Iskoristite ovo u perspektivi kao svoju prednost.

 

Izvor: Mens Health

 

O Jelena Filipović

Proveri takođe

NOVO:NIVEA Q10 POWER Anti-Wrinkle + Extra-Nourishing

NOVO:NIVEA Q10 POWER Anti-Wrinkle + Extra-Nourishing

Novi NIVEA Q10 POWER proizvodi sadrže kombinaciju Q10 moćnog prirodnog sastojka koji je identičan koenzimu …

Rešite se neželjnih dlačica uz pomoć inovativnog proizvoda

Rešite se neželjnih dlačica uz pomoć inovativnog proizvoda

Većina pripadnica nežnijeg pola će se složiti da su dlačice na pojedinim regijama tela velika …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.