Najnovije Vesti
Naslovna / Kultura / Narodni muzej menja ime
Narodni muzej Beograd, Gradski Magazin

Narodni muzej menja ime

IZVOR:DANAS

Simbolično, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac prvi je skinuo sliku Pita Mondrijana sa zida u Narodnom muzeju u Beogradu, čime je otpočelo uklanjanje i obezbeđivanje umetničkih dela iz ove institucije zbog njene rekonstrukcije, koja je počela juče. Za ovaj svečani čin ministar je bio propisno naoružan belim rukavicama, a prethodno je nestrpljivim predstavnicima takozvane sedme sile obznanio još jedan simboličan gest. 

“Ministarstvo kulture i informisanja je podržalo inicijativu da se promeni ime Narodnog muzeja u Beogradu u Narodni muzej Srbije”, rekao je Tasovac. Ministar je podsetio da u ovom trenutku u zemlji imamo 16 muzeja koji se zovu narodni, pa uz muzej stoje imena različitih gradova u kojima se oni nalaze. Stoga, kako je kazao, i u simboličkom smislu je divno vraćanje na prvobitno ime – Narodni muzej Srbije. “Da ime muzeja i u simboličkom smislu bude takvo s obzirom na to da blago koje se ovde nalazi, zaista, pripada svim građanima Srbije”.

Novinari su bili znatiželjni da saznaju i o konkretnim građevinskim potezima a informacije o tome dala im je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja, koja je rekla da su počeli radovi na njegovoj fasadi i zameni svih spoljnih prozora. “Potom će se raditi krov, a zatim unutrašnjost Muzeja, kroz više od 20 projektnih zadataka po energetskim inženjerskim oblastima kako bi se obezbedilo funkcionisanje objekta u punom kapacitetu.”

Direktorka je dodala da su predviđeni i radovi na bezbednosnim merama, kontrolama svake vrste, te da depoi moraju da budu uređeni na savremen način. Finale je nova stalna postavka Muzeja čije je otvaranje predviđeno 10. maja 2016. godine.

Reč je o modernizaciji muzeja u svakom pogledu”, istakla je Borić Brešković podsetivši da je Muzej tokom svoje istorije više puta menjao ime. Najpre je bio Muzej srpski.

“Mislim kako će sada ova kuća ponovo moći da odgovori svojoj funkciji i svojim imenom. Kao što je ministar rekao, i sam naziv muzeja bi trebalo da ukaže na njegovu centralnu ulogu koja mu jeste data po zakonu”, zaključila je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu juče uoči preostala 442 dana do njegovog otvaranja u rekonstruisanom izdanju.

 

O Zorica Stojković

Proveri takođe

Fond za nauku Republike Srbije finansira 92 projekta

Fond za nauku Republike Srbije finansira 92 projekta

Fond za nauku Republike Srbije će finansirati 92 projekta u ukupnom iznosu od 797.591,70 evra …

L’Oréal pokreće program „L’Oréal for the future“ vredan 150 miliona evra za podršku ugroženim ženama i zaštitu životne sredine

Kako bi doprineo rešavanju globalnih posledica prouzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, L’Oréal pokreće socijalni i ekološki program solidarnosti „L’Oréal for the future“ („L’Oréal za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.