Naslovna / Grad / Beograd / Nova scena Narodnog pozorišta za moderne programe
Nova scena Narodnog pozorišta za moderne programe

Nova scena Narodnog pozorišta za moderne programe

Posle gotovo dve decenije Narodno pozorište u Beogradu dobija novu scenu za moderne programe. Biće u zgradi iz 19. veka u kojoj je sada Radionica pozorišta, u Gundulićevoj 50.

Uz Veliku scenu, scene “Raša Plaović” i na petom spratu, nova scena imala bi najmanje 200 mesta. Ideja je da Radionica u kojem je nekada radio i slikar Jovan Bijelić bude mesto demistifikacije pozorišta.

“Ovde bi trebalo da budu oni programi koji su retki, koji su istraživački. Radionica će sigurno ostati prvo vreme ovde, a kasnije ćemo videti kako se bude razvijao čitav projekat. Jedan program će sigurno biti program porodične posete radionicama Narodnog pozorišta”, rekla je Ivana Vujić, v. d. upravnica Narodnog pozorišta.

Publiku Narodno pozorište upoznaje s novim repertoarom. Za početak aprila dve premijere – obe po delima Bore Stankovića. Opera “Koštana” nije bila na repertoaru šest decenija. Kao reditelj potpisuje je Jug Radivojević. U restauriranju Konjovićeve partiture pomaže Ukrajinac, korepetitor Gleb Gorbunov.

“On koji poznaje ruski repertoar, to mu je deo školovanja, na jednom mestu mi je rekao čak da u monologu Mitketovom, da je to jače nego Boris Godunov. Tu ima mnogo jakih momenata u operi, muzičkih, dramskih”, kaže Miodrag D. Jovanović, bariton, kome pripada uloga Mitketa.

U “Nečistoj krvi” Bore Stankovića vranjanski dijalekat zamenjen je književnim jezikom.

“Definitivno čitanje kroz savremenu ženu u 2019. godini, poziciju žene u savremenom srpskom društvu koje, iznenadićete se, ali nije toliko različito u odnosu od pre 100 godina”, kaže reditelj Milan Nešković.

Balet Narodnog pozorišta, za maj, najavljuje svoju premijeru – balet “Labudovo jezero” za koje kostime priprema Renato Balestra.

Foto: Narodno pozorište Beograd

Izvor: PRessSerbia/RTS

O Marija Stevanovic

Proveri takođe

Jesenja elegancija prožeta belom

Užurbanu i koloritnu atmosferu jesenjih dana sa ulica prenosimo gotovo neprimetno i u naše domove. …

KALIOPI NAJAVJUJE SVOJ KONCERT U KOMBANK DVORANI 09.NOVEMBRA

KALIOPI NAJAVJUJE SVOJ KONCERT U KOMBANK DVORANI 09.NOVEMBRA

Kaliopi tradicionalno ponovo pred beogradskom publikom! Koncert je zakazan za 09.novembar u Kombank dvorani u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.