Naslovna / Grad / Beograd / “Opera na vodi” 15. septembra na Savskoj promenadi
"Opera na vodi" 15. septembra na Savskoj promenadi

“Opera na vodi” 15. septembra na Savskoj promenadi

Muzičko-scenski spektakl “Opera na vodi” biće izveden 15. septembra na Savskoj promenadi, povodom obeležavanja 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu. Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, uz orkestar i hor, učestvovaće prvaci i solisti Opere Narodnog pozorišta.

U okviru spektakla na otvorenom “Opera na vodi” publika će imati priliku da uživa u popularnim arijama, duetima i horovima iz poznatih opera koje su najvećim delom zastupljene na redovnom repertoaru nacionalnog teatra.

Direktor Narodnog pozorišta Dejan Savić najavio je da će se svi prvaci beogradske opere pojaviti na spektakularnom koncertu koji će trajati oko 80 minuta.

“Verujem da će koncert izazvati veliko interesovanje kod publike. Istina je da Narodno pozorište nema dovoljno nastupa na otvorenom, iako je to uobičajna praksa kod većine svetskih orkestara i vrhunskih pozorišta koji kao zaseban segmenat imaju opersku produkciju. Za 30 godina koliko sam u Narodnom pozorištu, ne sećam se da smo nastupili na otvorenom. Sada je prilika da to uradimo na dostojanstven način na startu jubilarne 150. sezone”, kaže Savić.

Direktor pozorišta najavljuje i da će u septembru i oktobru ansambli Narodnog pozorišta gostovati širom Srbije, kao i da će novu sezonu zvanično početi 1. oktobra premijerom predstave “Balkanski špijun” po tekstu Duška Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Prvakinja opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović napominje da je spektakl na otvorenom u velikoj meri potreban Beogradu kao metropoli.

“Bila sam učesnik sličnih događaja u inostranstvu i radujem se što ću konačno u Beogradu pevati na obali reke pred svojim sugrađanima. U čitavom svetu se održavaju koncerti na otvorenom, od Rusije do Italije. Nadam se da će ovakvi događaji postati uobičajena praksa preko leta kada su beogradska pozorišta zatvorena”, dodaje prvakinja opere.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović ističe da je Narodno pozorište jedan od simbola Beograda i njegovog razvoja kroz istoriju.

“Srećan sam što konačno opera na otvorenom postaje zaštitni znak Beograda. Drago mi je što su se umetnici Narodnog pozorišta ohrabrili i osnažili da izvedu tako zahtevan projekat, kao što je opera na otvorenom. Savska promenada je pravo mesto gde treba da se održi takav umetnički spektakl”, kaže Mladenović i dodaje da je ova godina već rekordna po poseti turista Beogradu.

Pomoćnik gradonačelnika pozvao je Beograđane i turiste da učestvuju u manifestaciji “Karneval brodova” i da sa reke gledaju i slušaju ekskluzivni umetnički program.

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia/Tanjug

O Marija Stevanovic

Proveri takođe

GEFCO preuzima Chronotruck digitalnu platformu za unapređenje transportnih usluga

GEFCO Grupa, globalni ekspert za pružanje rešenja u lancu snabdevanja i lider u autologistici, objavila …

Odlična vest za gejmere: Pratite „League of Legends“ na kanalu Gametoon HD

Kompanija SPI preuzela je eksluzivna prava za Balkansku ligu u esportovima (EBL), prvo profesionalno takmičenje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.