Naslovna / Lifestyle / Doktor / OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA
OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA

OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA

Besplatni treninzi za decu sa dijabetesom u sedam gradova širom Srbije tokom cele godine

Edukacija za roditelje i nastavno osoblje u školama širom Srbije o dijabetesu

Wiener Städtische osiguranje treću godinu zaredom generalni pokrovitelj projekta


 OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA

Sa ciljem da omogući deci koja boluju od dijabetesa besplatne sportske treninge, a nastavnicima u osnovnim školama i roditeljima korisne edukativne savete o dijabetesu, u Beogradu je svečano otvorena nova sezona projekta Sportom protiv dijabetesa. Projekat organizuje sportski klub Vašarište iz Kragujevca uz podršku Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a pod generalnim pokroviteljstvom Wiener Städtische osiguranja, koje je već tri godine zaredom podržava ovaj projekat.

U Srbiji od dijabetesa tipa 1 (koji podrazumeva zavisnost od insulina) boluje oko 5.000 dece, od čega je preko 2.000 mlađe od 14 godina. Po tome je naša zemlja vodeća u Evropi. Prema zvaničnim podacima godišnje se u našoj zemlji otkrije oko 160 novih slučajeva dijabetesa kod dece, što je povećanje od preko 3 odsto godišnje. Kako je fizička aktivnost važna u prevenciji nastanka i u kontroli ove bolesti, kroz ovaj projekat deci oboleloj od šećerne bolesti biće omogućeno da jednom nedeljno imaju besplatne sportske treninge u sedam gradova u Srbiji i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Subotici i Vršcu.

 

Podrška deci sa zdravstvenim problemima, kao i pomoć marginalizovanim i ugroženim grupama predstavlja jedan od stubova društveno odgovornog poslovanja Wiener Städtische osiguranja. Već 15 godina koliko posluje u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je prepoznatljivo po društvenoj odgovornosti jer tu odgovornost pokazujemo prepoznajući i pomažući u borbi protiv najvećih izazova. Zdravlje je jedan od njih, a posebno zdravlje dece. Zato smo srećni što se projekat širi i što će ne samo deca, nego i njihovi roditelji iz sve više mesta u Srbiji, moći da osete podršku i da nisu sami u nezahvalnoj borbi koju svakodnevno vode“, izjavio je Miloš Cicmil, korporativni PR menadžer Wiener Städtische osiguranja.

 OTVORENA NOVA SEZONA PROJEKTA SPORTOM PROTIV DIJABETESA

Pored besplatnih sportskih aktivnosti, radićemo i na edukaciji dece i nastavnika u osnovnim školama o dijabetesu. U po dve osnovne škole u gradovima koji su obuhvaćeni ovom akcijom, uključićemo se u časove fizičkog vaspitanja. Cilj nam je da osnovce motivišemo da se bave sportom, ali i da radimo na tome da ova deca ne budu diskriminisana od strane svojih vršnjaka i okoline. Pored toga, edukovaćemo i nastavnike  o problemu šećerne  bolesti i kako da reaguju ukoliko u razredu imaju učenike obolele od ove bolesti,“  izjavio je Borko Marinković, inicijator projekta i predsednik SK Vašarište iz Kragujevca. On je dodao da je podrška Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije od velikog značaja za projekat, jer ta ustanova obezbeđuje stručno – edukativnu podršku i praćenje psihofizičkog razvoja dece uključene u projekat.

Besplatni treninzi fudbala, badmintona i školica sporta jednom nedeljno biće dostupni mališanima na sledećim lokacijama:

ü  Beograd – badminton, u sportskom centru Slodes, Borska 92f utorkom i petkom od 19h i školica sporta u sportskoj akademiji Senjak, Andre Nikolića 29;

ü  Novi Sad – treninzi petkom u Školici sporta OLEE, Novosadskog sajma 37  po sledećem rasporedu:

o   18-19h (za decu rođenu od 2011 – 2013)

o   19-20h (za decu rođenu od 2008 – 2010)

ü  Kragujevac – školica sporta u sportskoj sali Prirodno matematičkog fakulteta, Ulica Radoja Domanovića 12, nedeljom od 18h.

ü  Subotica – školica sporta UG “SuTeam” – petkom u sali Tehničke škole “Ivan Sarić” po sledećem rasporedu:

o   18:30-19:30h (za decu rođenu ‎2012-2013)

o   19:30-20:30h (za decu rođenu ‎2007-2011)

ü  Vršac  badminton, sredom od 17 do 18h u Hemijsko-medicinskoj školi (Sterijina 113) i nedeljom u periodu 18 do 19:30h u Gimnaziji „Borislav Petrov Braca“ (Kordunska 1).

Sledeće nedelje projekat će biti svečano otvoren u Vršcu i Kragujevcu. Besplatni treninzi za mališane u Nišu i Čačku biće dostupni od sledećeg meseca.

Više informacija o projektu i aktivnostima na sajtu: www.sportomprotivdijabetesa.com,

Facebook stranicama:

www.facebook.com/sportom.protiv.dijabetesa/ i

www.facebook.com/WienerStadtischeOsiguranjeSrbija.

 

Izvor: PRess Serbia

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

"Zvezdara teatar" spremio NOVEMBARSKI REPERTOAR

“Zvezdara teatar” spremio NOVEMBARSKI REPERTOAR

Pozorište “Zvezdara teatar” spremilo je novembarski repertoar, a prodaja ulaznica kreće danas 22.10. u 12 časova. …

ŽARKO PASPALJ: PROSLAVLJENI KOŠARKAŠ U ULOZI PREDAVAČA

ŽARKO PASPALJ: PROSLAVLJENI KOŠARKAŠ U ULOZI PREDAVAČA

Proslavljeni košarkaš, Žarko Paspalj održaće predavanje na temu „Pogledaj život sa vedrije strane“, u utorak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.