Naslovna / Vesti / Društvo / POČINJE AUTOMATSKA OVERA KARTICA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA – PRIVREDNICIMA OLAKŠANO POSLOVANJE
POČINJE AUTOMATSKA OVERA KARTICA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA - PRIVREDNICIMA OLAKŠANO POSLOVANJE

POČINJE AUTOMATSKA OVERA KARTICA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA – PRIVREDNICIMA OLAKŠANO POSLOVANJE

Poslodavci u Srbiji više neće morati lično da overavaju kartice zdravstvenog osiguranja svojih zaposlenih – država će ih automatski produžavati, bez podnošenja zahteva i odlaska na šalter. Nov informacioni sistem Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, preuzimaće podatke Poreske uprave o uplaćenim doprinosima, i na osnovu njih automatski vršiti overu.


Kartice će se na taj način produžavati zaposlenima kojima poslodavci redovno uplaćuju doprinose i članovima njihovih porodica, penzionerima, kao i korisnicima naknade preko Nacionalne službe za zapošljavanje i članovima njihovih porodica.

„Vlada Srbije inicirala je automatsku overu, kao jedan od projekata u okviru programa ‘Stop birokratiji’. Uvođenje novog sistema samo je jedna u nizu mera kojima ćemo otklanjati administrativne prepreke. Rad na čišćenju birokratskih procedura nastavlja se punim intenzitetom“, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Zahvaljujući novoj usluzi, pred šaltere Republičkog fonda više neće morati da dolazi više od 150.000 poslodavaca, koji osiguravaju oko tri miliona zaposlenih i njihovih porodica. To će im uštedeti oko 500.000 sati godišnje, odnosno oko 1,5 miliona evra.

„Overa zdravstvenih knjižica godinama je bila veliki birokratski teret za poslodavce i osiguranike. Uvođenjem kartica zdravstvenog osiguranja, nalepnice su ukinute, ali je potreba za podnošenjem zahteva za overu ostala. Takva praksa jednostavno je neprihvatljiva u doba digitalizacije“, dodala je premijerka.

Ona je poručila da automatska overa pokazuje drugačiji odnos države prema građanima, jer država postaje njihov servis.

„Automatska overa je još jedan od uspešnih poteza Vlade u akciji ukidanja administrativnih tereta za građane i privredu. Ona je primer kako Srbija treba da izgleda u 21. veku i motiv da uvedemo još servisa kojim ćemo život i poslovanje učiniti komfornijim, a javnu upravu transparentnijom, efikasnijom i ekonomičnijom“, podvukla je Brnabić.

Kako je istakla izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović poslodavci su proceduru overavanja zdravstvenih knjižica svojih zaposlenih uvek rangirali među tri najdugotrajnije.

“NALED je u Sivoj knjizi još 2012. prvi put zatražio od države da uspostavi razmenu informacija između institucija i time omogući privredi koja plaća obaveze prema državi da ne čeka u redovima. Danas je taj veliki birokratski i administrativni trošak ukinut, a država će privredi uštedeti 2,6 milijardi dinara i desetine hiljada sati godišnje“, kaže Jovanović.

Generalni direktor kompanije Delez Srbija Kventin Roje rekao je da je ta kompanija hrabro ušla u projekat i pomogla Vladi da napravi bolji sistem za celu privredu.

„Hašoj kompaniji, koja zapošljava više od 12.000 ljudi dosadašnji način overavanja zdravstvenih knjižica oduzimao je mnogo vremena i bio je velika prepreka u tom segmentu našeg funkcionisanja. Znanje i iskustvo koje posedujemo stavili smo na raspolaganje srpskom društvu. Uvek ćemo biti tu da podržimo unapređenje poslovnog ambijenta, posebno u oblasti digitalizacije. Ako je sistem u kojem poslujemo bolji, mi ćemo, kao kompanija, bolje da obavljamo naš posao i bićemo efikasniji u ispunjavanju očekivanja naših kupaca”, zaključio je Roje.

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja nastala je povezivanjem baze Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje (RFZO), sa bazama Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), odnosno Fonda PIO i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Nov sistem obuhvatiće i građane koji su zdravstveno osigurani po osnovu invalidnosti ili oboljenja, Rome, sveštena lica, kao i žrtve nasilja u porodici i trgovine ljudima. Građani u svakom trenutku mogu da provere status svog zdravstvenog osiguranja na sajtu Republičkog fonda.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

NOVO: Labello Mango Shine – neodoljiv miris manga i diskretan sjaj

NOVO: Labello Mango Shine – neodoljiv miris manga i diskretan sjaj

Novi Mango Shine neguje usne i prija duši. Sveži, sočni mango za doručak – ko …

O OVOME ĆE SE PRIČATI!!! KREĆE NAJBOLJI ČETVRTAK IKADA U KLUBU FREESTYLER WINTER STAGE!

FREESTYLER WINTER STAGE od ovog četvrtka, pa svakog narednog do kraja sezone biće mesto najbolje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.