Naslovna / Razonoda / Si Đinpingove izreke dostupne u aplikaciji
Si Đinping, Gradski Magazin

Si Đinpingove izreke dostupne u aplikaciji

Od sada su izreke kineskog predsednika Si Đinpinga dostupne preko nove internet aplikacije za pametne telefone, prenosi Si-En-En (CNN)

To je, kako navodi CNN svojevrsna moderna verzija “Crvene knjižce” izbora misli i ideja lidera Mao Cedunga, što je bilo obavezno štivo za vreme Kulturne revolucije tokom 1960-ih i 1970-ih.

Preko aplikacije korisnicima su dostupni nanjoviji govori, izjave i publikacije aktuelnog predsednika Si Đinpinga. Aplikaciju je osmislila Centralna partijska škola, u kojoj se obučavaju lideri Komunističke partije Kine, a cilj je da se podstakne entuzijazam za socijalističke ideologije.

“Nadamo se da će pomoću internet tehnologije teorija socijalizma s kineskim karakteristikama biti predstavljene tako da se dopadne korisnicima interneta”, rekao je Čen Džiankai, glavni urednik zvaničnog vebsajta škole, prenosi kineska državna agencija Sinhua.

Aplikacija donosi najnovije vesti o Siju i omogućuje korisnicima da dođu do tradicionalnih tekstove koje Si citira. Ima čak i interaktivnu mapu koja pokazuje tačno gde su govori održani. Nejasno je koliko je ljudi preuzelo ovu aplikaciju koja je dostupna na prodaju u internet radnji za aplikacije Epla (Apple Store).

Vili Lam sa kineskog Univerzitata u Hongkongu rekao je za CNN da je aplikacija deo Sijevih napora da izgradi sliku o sebi vrlo različitu od svojih prethodnika. On želi da se prikaže kao jak lider i kao narodski čovek.

Njegovo narodsko ponašanje privuklo je veliki broj obožavalaca koji ga zovu Si Dada (Veliki ujka Si) ali je izazvalo i zabrinutost među nekim analitičarima da Si koristi državnu propagandnu mašineriju da izgradi kult ličnosti.

“Ovo je kao Crvena knjižica 21. veka”, rekao je Lam. “On želi da bude vrhovni autoritet i gradi svoj ugled. Kampanja kulta ličnosti samo će rasti”.

Si Đinping (kin. 习近平, pin. Xí Jìnpíng; Peking, 1. jun 1953. (61 god) ) je kineski političar i predsednik NR Kine, generalni sekretar KP Kine, član Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine i predsednik Centralne vojne komisije. Biografija Rođen je 1953. godine u Pekingu. Mlađi je sin Si Čongsuna, komunističkog veterana, jednog od osnivača komunističkog gerilskog pokreta u provinciji Šansi i bivšeg zamenika premijera NR Kine.

Od 1975. do 1979, studirao je hemijski inženjering na Univerzitetu Cinghua. Godine 1972, postao je član Saveza komunističke omladine, a 1974. član Komunističke partije Kine[1]. Tokom izgradnje svoje političke karijere od 1982. godine, služio je u nekoliko kineskih provnicija. Godine 1990, postao je predsednik Partijske škole u Fudžouu, a 2000. guverner provincije Fuđien. Godine 2002, postao je član Petnaestog sastava Centralnog komiteta KP Kine, a mandat mu je nastavljen i tokom Šesnaestog sastava. U 2007. godini je nakratko bio sekretar KP u Šangaju. Na Sedamnaestom kongresu KP Kine, oktobra 2007, Si je postao jedan od devet članova Politbiroa Stalnog Centralnog komiteta KP Kine, što ga je učinilo jednom od najuticajnijih ličnosti u kineskoj politici. Dana 15. marta 2008. izabran je za potpredsednika NR Kine. Ove pozicije verovatno ga čine naslednikom Hu Đintaoa na mestu predsednika NR Kine i sekretara KPK, odnosno vođom tzv. pete generacije vođstva.

Nakon završetka Olimpijskih igara, Si je postavljen za predsednika Komiteta za pripreme organizovanja 60. godišnjice NR Kine, koja je proslavljena 2009. godine. Potpredsednički mandat Tokom februara 2009, Si je u svojstvu potpredsednika NR Kine obišao nekoliko zemalja Latinske Amerike, posetivši Meksiko, Jamajku[Kolumbiju, Venecuelu i Brazil, radi učvršćenja kineskih veza s ovim državama i pojačavanja reputacije svoje zemlje u jeku ekonomske krize. Po povratku u Kinu, posetio je i Maltu. Do sada je obavio nekoliko turneja po svetu.

Tako je od 7. do 21. oktobra 2009. godine posetio Belgiju, Nemačku, Bugarsku, Mađarsku i Rumuniju. Na turneji 14-22. decembra iste godine, posetio je Japan, Južnu Koreju, Kambodžu i Mjanmar, a 2012. obišao Tursku, Irsku i SAD. Vođa Kine Na Osamnaestom kongresu KPK 2012. godine, delegati su ga 8. novembra izglasali za sledećeg predsednika Kine. Dana 15. novembra, Kongres ga je izabrao za novog sekretara Komunističke partije Kine, predsednika Centralne vojne komisije KPK i potpredsednika NR Kine.

Nacionalni narodni kongres izabrao ga je, 14. marta 2013, za novog predsednika Kine, sa 2.952 glasa za, jednim protiv i tri odsutna. Odmah nakon preuzimanja funkcije predsednika, uputio se u diplomatske posete Rusiji, Tanzaniji, Južnoafričkoj Republici i Republici Kongo.Privatni život Bio je oženjen dva puta. 1980-ih se venčao sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora NR Kine u Londonu.

Brak je nakon nekoliko godina završio razvodom. Potom se 1987. oženio za poznatu pevačicu Peng Ljuans kojom ima kćer Si Mingze (习明泽), koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu. Si poseduje diplomu iz hemijske tehnologije i doktorat iz političkih nauka.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

DIVA EUROVISION TEL AVIV 2019 LIVE BLOG

Dobrodošli u DIVA EUROVISION TEL AVIV 2019 LIVE BLOG! Večeras će vas, kroz drugo polufinalno …

DIVA EUROVISION STORY: Jelena Karleuša UDARILA na Nevenu Božović! (FOTO)

Pop diva Jelena Karleuša nije zadovoljna nastupom srpske predstavnice na ovogodišnjoj Evroviziji, a svoje nezadovoljstvo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.