Naslovna / Lifestyle / Doktor / Slavsko prejedanje i stomačni problemi
Slavsko prejedanje i stomačni problemi

Slavsko prejedanje i stomačni problemi

Hladno vreme “traži” jaku hranu, a s obzirom da je  zima period raznih proslava, gurmanluka ima u izobilju.

Nutricionista Jasna Vujičić navodi da je domaća kuhinja, pre svega bogata mesom, jer osim očiglednog- pečenja, roštilja, kobasica, punjenih paprika, sarme, bez mesa nije moguće zamisliti ni svadbarski kupus, pasulj sa kolenicom ili rebarcima, burek sa mesom ili pilav.

“Prednosti su dostupnost, jer je ovakva ishrana dostupna na svakom koraku, od kioska na ćošku, do velikih marketa koji imaju kuvana jela.Posledica (mana) je velika učestalost oboljevanja kardiovaskularnog sistema, dakle od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga.

Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji u današnje vreme umire preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola”, objašnjava Vujičić.

Nutricionista ističe i da hrana bogata ugljenim hidratima diže nivo serotonina koji nam pomaže da se „borimo“ protiv depresije izazvanom mrakom i hladnim vremenom. Ipak, takvi obroci su neretko pravi atak na sistem za varenje.

Doktorka Branka Lazić objašnjava da nakon unosa teške i masne hrane mogu javiti stomačne tegobe, nadutost i osećaj kao da smo progutali kamen.

“Ukoliko se jave ovakvi problemi znači da stomak ne može dobro da svari hranu, te mu je potrebno pomoći. Kod ovakvih tegoba najčešće se radi o nedostatku pankreasnih enzima amilaze, lipaze i proteaze koji su zaduženi za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina. 

Kada se oni ne nalaze u pravo vreme na pravom mestu i u pravoj količini, koja zavisi od vrste hrane ali i od telesne težine osobe, poželjno je da ih unesemo”, priča doktorka Lazić.

Pri odabiru pankreasnih enzima, doktorka kaže da je bolje birati one oblike enzima u formi , sitnih granula, koji bi  bi se lakše I ravnomernije pomešali sa hranom.

 “Kapsule ispunjene sitnim granulama Treba ih uzeti sa hranom ili neposredno posle toga”, zaključuje Lazić.

O Zorica Stojković

Proveri takođe

ISTINE I ZABLUDE O UKLANJANJU MLADEŽA

ISTINE I ZABLUDE O UKLANJANJU MLADEŽA

Sve što bi trebali da znate o uklanjanju mladeža, prenosimo vam iz prve ruke, iz …

Gala žurka: Aquaworld Resort slavio deseti rođendan!

Gala žurka: Aquaworld Resort slavio deseti rođendan!

Glamuroznom žurkom obeleženo  deset godina postojanja poznatog hotela Aquaworld Resort iz Budimpešte Sjajnom žurkom obeleženo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.