Naslovna / Vesti / Društvo / SRBI NEĆE MOĆI KOLIMA NA MORE?!
SRBI NEĆE MOĆI KOLIMA NA MORE?!

SRBI NEĆE MOĆI KOLIMA NA MORE?!

Ukoliko krenete na godišnji odmor automobilom – možete u inostranstvu ostati bez tablica i bez živaca uz paprenu novčanu kaznu, i to zbog samo jednog papira – potvrde o važenju saobraćajne dozvole!


Pojedini vozači su se već opekli na putu za Mađarsku i Crnu Goru. Na njihovu sreću, samo su vraćeni s granice. A da su ušli u neku stranu zemlju i da ih je policajac na lokalnom putu zaustavio i zatražio saobraćajnu na uvid a oni umesto nje pokazali potvrdu da je važnost produžena – nadrljali bi. Prava zbrka nastala je zbog roka važenja saobraćajnih dozvola i tablica, koji je produžen sa sedam na devet godina, ali glavni problem je u tome što kad on istekne, ne možete dobiti novi validan dokument, već samo pomenuti papir koji mnoge zemlje ne prihvataju.

Mađarska policija se pozvala na konvenciju o saobraćaju, na međunarodni dokument koji važi od 1968. godine, i izričito kažu da je potvrda neprihvatljiva za njihovu policiju, kao i za graničnu policiju. 

Naši sagovornici smatraju da će vozači iz Srbije imati velikih problema u inostranstvu.
– Ovi primeri ukazuju da neće samo Mađari praviti problem. Što bi neki policajac u Bugarskoj ili Grčkoj morao da zna da smo mi promenili ovo. U drugim zemljama nisu dužni da poznaju odluku i pravilnik koje je doneo MUP Srbije – objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.
On kao rešenje problema vidi ukidanje roka važenja registarskih tablica, a da se saobraćajne dozvole menjaju na deset godina:
– Sada je problem to što oni kojima istekne ne mogu da izvade novu, već mogu da dobiju samo ovu potvrdu.

Milan Vujanić, profesor saobraćajnog fakulteta u penziji, objašnjava da je ministar spoljnih poslova taj koji mora da reši ovaj problem s MSP Mađarske i da se mora poslati zvaničan dopis ostalim zemljama:
– Ukoliko ta potvrda nije u skladu s međunarodnim propisima, onda naši moraju da se usklade s tim propisima. Policajac u bilo kojoj zemlji može zaustaviti naše vozače, a ako papir nije u skladu sa propisima EU, vozači mogu biti kažnjeni, mogu im skinuti tablice… Ne znam kom našem genijalcu je palo na pamet da ne izda novi dokument, nego da ovako dovodi ljude u ovu situaciji.

 

Zamolili smo Mađare da uvaže potvrde

 

MUP Srbije je uputilo zvaničnu molbu MUP Mađarske da prihvati ove potvrde.
– MUP je blagovremeno preko Ministarstva spoljnih poslova obavestio sva strana diplomatsko-konzularna predstavništva u Srbiji o činjenici da su tako izdate potvrde validne. Takođe, o ovome su preko MSP obaveštena i diplomatsko-konzularna prestavništva Srbije u inostranstvu sa molbom da informaciju proslede nadležnim organima – navode za Kurir iz MUP Srbije i dodaju da će vlasnicima vozila kojima je istekla važnost saobraćajne dozvole imati pravo da podnesu zahtev za novu, koja će važiti devet godina, a da će se onim vlasnicima vozila kojima su izdate potvrde o produžetku omogućiti i izdavanje samo saobraćajne dozvole, koja će važiti dve godine računajući od datuma isteka važenja prethodne.

 

(kurir)

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

NOVO: Labello Mango Shine – neodoljiv miris manga i diskretan sjaj

NOVO: Labello Mango Shine – neodoljiv miris manga i diskretan sjaj

Novi Mango Shine neguje usne i prija duši. Sveži, sočni mango za doručak – ko …

O OVOME ĆE SE PRIČATI!!! KREĆE NAJBOLJI ČETVRTAK IKADA U KLUBU FREESTYLER WINTER STAGE!

FREESTYLER WINTER STAGE od ovog četvrtka, pa svakog narednog do kraja sezone biće mesto najbolje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.