Naslovna / Zvezde i Poznati / TV & Šoutajm / „Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama

„Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama

Mnogo je crtanih filmova koji su svojom jedinstvenošću obeležili odrastanje brojnih generacija, ali „Tom i Džeri“ svrstavamo u kultne „crtaće“ koji i danas mame osmeh na lice.

Detinjstvo su nam ulepšavali svojim avanturama. U večitom sukobu i zamkama koje su nas zasmejavale tokom najbezbrižnijih dana, junaci ovog crtanog filma su na neponovljiv način prikazali odnos izmedju dve životinje – mačke i miša.

Na današnji dan, godine 1940. premijerno je prikazana prva epizoda pod nazivom „Maca je dobila otkaz“ (“Puss Gets the Boot”). To je prva epizoda koja je trajala duže od devet minuta. Danas najpoznatiji mačak – tada se zvao Džasper, a miš Džinks. Kasnije su im imena promenjena, kao i sam naziv crtanog filma, a tako je ostalo do danas – “Tom i Džeri”.

"Tom i Džeri" - 75 godina sa nama
Tom i Džeri, srećan vam rodjendan!

Kompanija “Metro Goldvin Mejer” je tvorac 114 crtanih filmova o urnebesnoj i nemogućoj misiji Toma da uhvati svoj plen – Džerija. Ukupno sedam je dobilo oskara za najbolji animirani film. Danas imamo veliki broj interesantnih video igara, kao i stripova, inspirisanih junacima ovog animiranog filma.
Njihova legendarna borba delila je publiku na one koje su bili na strani slabijeg i na one koji su uživali u Džerijevom nezaboravnom nadmudrivanju, pa je u javnosti procurila vest da je jedan od najvatrenijih fanova ovog animiranog filma nudio milione dolara za samo jednu epizodu u kojoj Tom pobedjuje Džerija.

http://https://www.youtube.com/watch?v=JddT2ZC9K1o

Omiljeni crtani junaci su optuživani i za širenje rasnog stereotipa. Naime, afroamerička glumica Vupi Goldberg je podstakla ovu temu rekavši da “Mammy Two Shoes” – crnkinja služavka kojoj se vidi samo donji deo tela, predstavlja material za jeftine šale. Naravno, posle toga su pokrenute različite spekulacije, kako o rasnim predrasudama, tako i o predrasudama o poslu služavke.

Medjutim, do danas nije poljuljana slava koju su još pre 75 godina stekli ovi planetarno poznati junaci koji čine neizostavan deo svakodnevnice dece, a moramo priznati da i mnogi odrasli uživaju u Tomovim i Džerijevim igrarijama.

O Nevena Topličić

Proveri takođe

Vaterpolisti uručili donaciju i novogodišnje paketiće UNIQA osiguranja Svratištu za decu

Vaterpolisti uručili donaciju i novogodišnje paketiće UNIQA osiguranja Svratištu za decu

Naši vaterpolo reprezentativci i promoteri UNIQA osiguranja Andrija Prlainović, Milan Aleksić i Dušan Mandić uručili su ispred …

UNIQA osiguranju po drugi put dodeljen sertifikat "Firma od poverenja"

UNIQA osiguranju po drugi put dodeljen sertifikat “Firma od poverenja”

UNIQA osiguranje dobitnik je prestižnog sertifikata Firma od poverenja koji se svake godine dodeljuje kompanijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.