Naslovna / Zvezde i Poznati / TV & Šoutajm / „Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama

„Tom i Džeri“ – 75 godina sa nama

Mnogo je crtanih filmova koji su svojom jedinstvenošću obeležili odrastanje brojnih generacija, ali „Tom i Džeri“ svrstavamo u kultne „crtaće“ koji i danas mame osmeh na lice.

Detinjstvo su nam ulepšavali svojim avanturama. U večitom sukobu i zamkama koje su nas zasmejavale tokom najbezbrižnijih dana, junaci ovog crtanog filma su na neponovljiv način prikazali odnos izmedju dve životinje – mačke i miša.

Na današnji dan, godine 1940. premijerno je prikazana prva epizoda pod nazivom „Maca je dobila otkaz“ (“Puss Gets the Boot”). To je prva epizoda koja je trajala duže od devet minuta. Danas najpoznatiji mačak – tada se zvao Džasper, a miš Džinks. Kasnije su im imena promenjena, kao i sam naziv crtanog filma, a tako je ostalo do danas – “Tom i Džeri”.

"Tom i Džeri" - 75 godina sa nama
Tom i Džeri, srećan vam rodjendan!

Kompanija “Metro Goldvin Mejer” je tvorac 114 crtanih filmova o urnebesnoj i nemogućoj misiji Toma da uhvati svoj plen – Džerija. Ukupno sedam je dobilo oskara za najbolji animirani film. Danas imamo veliki broj interesantnih video igara, kao i stripova, inspirisanih junacima ovog animiranog filma.
Njihova legendarna borba delila je publiku na one koje su bili na strani slabijeg i na one koji su uživali u Džerijevom nezaboravnom nadmudrivanju, pa je u javnosti procurila vest da je jedan od najvatrenijih fanova ovog animiranog filma nudio milione dolara za samo jednu epizodu u kojoj Tom pobedjuje Džerija.

http://https://www.youtube.com/watch?v=JddT2ZC9K1o

Omiljeni crtani junaci su optuživani i za širenje rasnog stereotipa. Naime, afroamerička glumica Vupi Goldberg je podstakla ovu temu rekavši da “Mammy Two Shoes” – crnkinja služavka kojoj se vidi samo donji deo tela, predstavlja material za jeftine šale. Naravno, posle toga su pokrenute različite spekulacije, kako o rasnim predrasudama, tako i o predrasudama o poslu služavke.

Medjutim, do danas nije poljuljana slava koju su još pre 75 godina stekli ovi planetarno poznati junaci koji čine neizostavan deo svakodnevnice dece, a moramo priznati da i mnogi odrasli uživaju u Tomovim i Džerijevim igrarijama.

O Nevena Topličić

Proveri takođe

PUN GAS OD OVOG UTORKA: NAJBOLJE DEVEDESETE NA SPLAVU FREESTYLER!

Jedina svetla tačka poslednje dekade prošlog veka je muzika, a samo najveće hitove koji su …

PLIVANJE TRI PUTA NEDELJNO SMANJUJE RIZIK OD BOLESTI

Zdravlje jeste najveće bogatstvo, ali u njega ne morate uložiti bogatstvo! Verovali ili ne, ne morate da kupujete čudotvorne preparate niti da se bavite skupim sportovima da biste bili zdravi i dugovečni. Za ostvarenje tog cilja dovoljno da se pravilno hranite i da redovno – plivate. Kad kažemo redovno, to znači tri puta nedeljno po pola sata do sat, što je nedvosmisleno pokazalo istraživanje univerziteta u Vankuveru.  Čak 5.500 ispitanika, koji su zbog životnog stila i lošeg imuniteta bili pod rizikom da obole od određenih bolesti, učestvovalo je u ovom do sada najsveobuhvatnijem ispitivanju učinka plivanja na organizam ali i na psihu. Rezultati su nadmašili očekivanja.   Naime, sistematski pregledi izvršeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.