Naslovna / Lifestyle / Gastro / Vodič za dobar izgled: Ključ je u ne mešanju namernica!

Vodič za dobar izgled: Ključ je u ne mešanju namernica!

Mešanjem namernica ugljenih hidrata sa proteinima nas goji, jer oteževa varenje, što je opšte poznato pravilo, kojeg se ne pridržavamo. Ali ako ne možete da se suzdrižte od kombinovanja istih, barem se potrudite da unesete veću količinu proteina od ugljenih hidrata.

Ma koliko bili ukusni I neodoljivi specijaliteti poput špageta sa piletinom, pečenog krompira i šnicli ili kineskih jela sa mesom, pirinčem i kikirikijem, trudite se da ih izbegavate. A evo i zasto. Za mesojede se preporučuje, da krompir, testeninu i ostale vrste visokokoncentrovanih ugljenih hidrata zamene sirom ili salatom.

02259-salata-sa-pilecim-belim-mesom_zoom

Ne jedite voće nesporedno posle jela! Voće često uzimamo kao desert umesto slatkiša, ali ovde treba biti oprezan. Nutricionisti savetuju da vože treba uzimati kao zaseban obrok, ili kao uzina, dva sata pre, ili dva sata posle jela. Jedite što više obroka voća I povrća dnevno, a manje mase, kako bi vaše srce i krvni sudovi ostali zdravi.

voce

Ne podregevajte med! Ova lekovita namirnica, gubi svoja svojsta, ukoliko se kuva kao dodatak jelima, ili stavlja u vreo čaj. Uvek koristite drvenu kašiku!

kako_dekristalizovati_med_n

Trudite se da ne mešate mleko i kafu. I ako mnogi od nas ne mogu da zamisle kafu bez mleka, mešanje ove dve namirnice, usporava varenje metabolizma. Ukoliko ne možete da  se odreknete kafe sa mlekom, pokušajte da barem smanjite njen unos.

Saveti-Hrana-i-pice-Kafa-s-mlekom

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Za samo deset minuta do savršenih trbušnjaka!

Za samo deset minuta do savršenih trbušnjaka!

Zbog svakodnevnih obaveza, posla, brige o deci ili prosto iz čiste nezainteresovanosti, sve više nas …

Legenda o nastanku Dark brewed burgera

Legenda o nastanku Dark brewed burgera

U svetu umetnosti hrane ništa nije nemoguće, potrebno je samo naći pravu kombinaciju ukusa. Veštim …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.