Sunday , December 17 2017
Naslovna / Vesti / Društvo / Vreme je za sladoled – napravite pravi izbor za svoje mališane
Vreme je za sladoled - napravite pravi izbor za svoje mališane

Vreme je za sladoled – napravite pravi izbor za svoje mališane

Vreme je za sladoled - napravite pravi izbor za svoje mališane.

Međunarodni dan sladoleda, koji se širom sveta obeležava sutradan, 20. jula, može biti povod da se zapitamo kakvu ulogu sladoledi mogu imati u ishrani?

Prema istraživanju kompanije Nestlé sprovedenom u saradnji sa GfK 2015. godine, na temu konzumacije sladoleda kod dece do 10 godina starosti, pokazalo se da čak 94 odsto dece ispitanika konzumira sladoled. Ipak, roditelji su neretko u nedoumici koji sladoled i u kojoj količini dati detetu. Ova poslastica ima značajnu nutritivnu vrednost – jedan vodeni, odnosno sladoled sa voćnim sokovima u proseku sadrži 0,8g masti, oko 15g ugljenih hidrata i 10,6g šećera, tako da je konzumiranje jednog vodenog sladoleda dnevno u skladu sa dnevnim preporučenim dozama bilo kog sastojka ove poslastice.

Roditelji se pitaju i kako deci mogu obezbediti dovoljan broj kalorija neophodnih za rast i pravilan razvoj, a da to bude na zdrav način. Jedan vodeni sladoled u proseku sadrži do 75 kalorija i time obezbeđuje pet odsto potrebne dnevne količine energije, kao i zasićenih masnih kiselina. Ukoliko ste se pitali da li su sladoledi zdravi, možete se osvrnuti na datu statistiku koja poručuje da je umerenost ključ. Na roditeljima je samo da naprave dobru računicu i da svojim mališanima svakodnevno obezbede balansiranu ishranu.

Pored balansirane ishrane, za pravilan razvoj dece i zdrav stil života preporučuju se brojne zanimljive društvene i sportske aktivnosti, kroz koje deca mogu da uspostave ravnotežu igrajući se. Aktivnosti poput šetnje psa, igranja tenisa ili košarke, dečijih igara, plivanja, igranja frizbija ili vožnje rolera samo su neke od nih.

Dnevne nutritivne potrebe dece - kako da sladoledi budu deo balansirane ishrane

Nestlé sladoledi, proizvedeni u skladu sa Nestlé sistemom za nutritivno profilisanje proizvoda, predstavljaju prikladan izbor koji je u skladu sa načelima balansirane ishrane i zdravog stila života. Jedan od dečjih sladoleda proizvedenih u skladu sa ovim sistemom jeste i Pirulo Jungly banana, jedinstveni sladoled sa ukusom banane i vanile koji će mališanima pružiti zanimljivo iskustvo sa efektom ljuštenja „kore“. Konzumiranjem jednog sladoleda Pirulo Jungly deca unose četiri odsto dnevnih potreba za energetskom vrednošću, pet odsto potrebnih ugljenih hidrata i tri odsto neophodnih masti.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Veličanstvena svečanost za rekordan broj zvanica: Katar obeležio Nacionalni dan!

Veličanstvena svečanost za rekordan broj zvanica: Katar obeležio Nacionalni dan!

Država Katar uz veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva i pripadnika diplomatskog kora, u …

SUPERMARKET MAXI IZNENADIO SVOJE KUPCE

SUPERMARKET MAXI IZNENADIO SVOJE KUPCE

Zdravi mafini za 17. rođendan Zdravi mafini danas su pripremani u Maxi Alonso supermarketu na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *