Naslovna / Grad / Zatvorili su „Evropu“

Zatvorili su „Evropu“

Napisao: Vladimir Tagić

Nema više Evrope, zatvorili su „Evropu“, moju omiljenu poslastičarnicu.

Zatvorili su „Evropu“, moju omiljenu poslastičarnicu. Mala, zavučena ispod nadvožnjaka, pored „Oscar“ video kluba i majušne prodavnice tekstila. Deset kvadratnih metara čiste sreće mog detinjstva. Uletanje u „Evropu“ i premišljanje o sladoledima: koji sada uzeti. Bilo je samo 5 ukusa: jagoda, vanila, čokolada, limun, lešnik.

Uh, kakva dilema. Jbg, sada ima previše ukusa sladoleda pa mi se ne uzima nijedan. Ali tada…. majko moja, koja sreća blenuti u nedogled u taj frižider sa sladoledom. A povrh svega još i limunada, specifična, nije bila kao druge, imali su oni svoj recept, najviše sam voleo njihovu limunadu. Pre škole, otac bi me vodio na pogačice i jogurt u „Evropu“. Koliko sam voleo te pogačice. Sedimo tako tata i ja, 7:15 ujutru, u maloj „Evropi“. „Šef“ nas služi. Svetloplavi stolovi, male, svetloplave stolice, sve od mermera. Sedimo tako tata i ja, a napolju je zima i leto i kiša pada a i sneg, jutarnje sunce počinje da sija, a i oblaci se mrače, ljudi prolaze a i nema ljudi, uvek tata, ja i Šef. Nikada nisam voleo da jedem kolače, ali te u „Evropi“ sam jeo, sve sam ih probao. Otac mi je stalno ponavljao: „Budi dobar, ako budeš dobar, vodiću te u „Evropu“, da gledaš kako deca jedu kolače“.

1999, kad je počelo bombardovanje, sranje bilo po celom gradu, a Šef u izlog svoje radnje stavio natpis „Goranci“. Niko ih nije dirao, svi su znali Šefa, nema šanse da Šefu fali dlaka sa glave, ne u mom gradu. U trećoj srednje sam izveo simpatiju u „Evropu“. Nije joj se svidelo. Komentarisala je kako je previše mala poslastičarnica i kako nema veliki izbor sladoleda. Šta ti znaš, ćurko?

Kako sam otišao iz Mladenovca, izgubio sam „Evropu“ iz vida, ni kada sam dolazio u grad, nisam odlazio, nisam ni prolazio ispod nadvožnjaka. „Orijent“ i „Vardarac“, druge dve poslastičarnice u gradu su se razvile, proširile, modernizovale. Bile su na boljim mestima, u samom centru, u glavnoj džadi. Kada sam i s vremena na vreme prolazio pored „Evrope“, ona je ostajala ista. Ništa se tu nije menjalo. Posebno sam je zbog toga voleo. Valjda sam oduvek bio konzervativan. Nisam voleo promene. Meni je „Evropa“ bila savršena, nije imalo tu šta da se menja. Svaki od tih ukusa je bio savršen, taman kako treba, nije bilo potrebe ubacivati nove, samo da bi nešto bilo novo. Uvek me nervirala ta potreba da se nešto menja, samo da bi se menjalo. Ne, ne moja „Evropa“. Ona je ostala ista, iste stolice, isti stolovi, isti sladoled, ista limunada, isti kolači, iste pogačice, isti jogurt.

Nisam bio ni svestan da su Evropu zatvorili, dok nisam ćaletu rekao da ga vodim na pogačice, a on mi kratko odgovori: Gde? Zbunio sam se kada me je ovo pitao. Ćale primeti moju konfuziju, pa nastavi: Zatvorili „Evropu“. Odem do nadvožnjaka i stvarno, zatvorena „Evropa“. Zamračen prostor unutra, ništa se ne vidi. Table „Evropa“ više nema. Nema više Evrope.

O Bojana Djurovic

GiO urednica, mail: bojana.djurovic@gradskimagazin.rs

Proveri takođe

Prenos borbe kraljeva, uživo iz Londona

Za sve ljubitelje dobre borbe, spremna je prava poslastica – meč bardova kik boksa “King …

Veče prijatelja Fondacije Humanist

Veče prijatelja Fondacije Humanist

Fondacija „Humanist“ organizovala je  prvo  „Veče prijatelja“, u sredu, 27. juna, u „ XL“ baru  …

Leave a Reply

Your email address will not be published.