Najnovije Vesti
Naslovna / Razonoda / Foto/Videomanija / 5 različitih zagrljaja za Dan zaljubljenih (VIDEO)

5 različitih zagrljaja za Dan zaljubljenih (VIDEO)


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Pogledajte 5 prazličitih zagraljaja za Dan zaljubljenih koje izvode ove predivne kuce

O danu zaljubljenih:

Sveti Valentin (zaštitnik zaljubljenih) je bio episkop i mučenik, a živeo je u 3. veku. Pogubljen je 269. godine odsecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije II.

Kasnije je car Julije I u 4. veku nad njegovim grobom podigao baziliku, i od se tada taj svetac počeo slaviti među hrišćanima. U 15. veku je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih (dan zaljubljenih), što se održalo do danas. Dan Svetog Valentina je 14. februar. Zašto je Dan zaljubljenih, dan svetog Valentin smešten sredinom februara? Veza prema tom datumu, tom dobu mogu biti sledeće: Kod Starih Grka je od sredine januara do sredine februara bio mesec Gamelion u kojem se obeležavala svetost braka Here i Zevsa. U Antičkom Rimu je 15. februar bio dan kad se slavio Luperkus, bog plodnosti (često prikazivan polugol, obučen u kožu jarca). Devojka koju bi glumac koji je personifikovao Luperkusa dotaknuo, bila bi uverena kako će biti plodna. U srednjem je veku sredina februara je bila tredicionalno smatrana kao doba kad se pare ptice.

Crkve i dan Sv. Valentina

Sve do 1969. godine u Katoličkoj crkvi dan Sv. Valentina je bio uključen kao standardni dan kad se slavio dan sveca – 14. februara. Ali taj je dan izbrisan iz katoličkog kalendara zbog želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca kod kojih nije bilo istorijskih činjenica povezanosti dana i sveca. Pravoslavna crkva svetog Valentina proslavlja 30. jula po starom, odnosno 13. avgusta po novom kalendaru s još jednom razlikom da se ovaj svetitelj u pravoslavnoj crkvi ne proslavlja kao zaštitnik zaljubljenih.

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Kompanija DIS prilagodila radno vreme svih marketa u skladu sa novim merama

DIS trgovina prilagodila radno vreme svih marketa u skladu sa novim merama

DIS trgovina prilagodila radno vreme svih marketa u skladu sa novim odlukama Vlade Republike Srbije. …

Danas slavimo MLADENCE, a ovo su običaji koje valja ISPOŠTOVATI!

Danas slavimo MLADENCE, a ovo su običaji koje valja ISPOŠTOVATI!

Mladi bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prošle godine danas slave Mladence. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.