Najnovije Vesti
Naslovna / Razonoda / Foto/Videomanija / 90. godišnjica prve demonstracije televizije
John Logie Baird

90. godišnjica prve demonstracije televizije


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Danas je 90. godišnjica prve demostracije televizije koju je sproveo Džon Logi Berd. On je uspeo u Londonu da prenose sliku lutke iz potkrovlja u radnju u prizemlju, gde je bio montiran prijamnik.

Džon Logi Berd rođen je 14. avgusta 1888. godine. Bio je škotski inženjer, inovator i jedan od pronalazača mehaničke televizije i izumitelj. On je prvi javno demostrirao televiziju u boji po čemu se i pamti današnji dan. Radni tehnološki uspesi Džona i njegova uloga u praktičnom uvođenju elektronske televizije za kućnu zabavu doveli su ga do istaknutog mesta u istoriji televizijie.

Pre 90 godina na današnji dan došlo je do prve demostacije televizije koju je Berd sproveo. On je prvi put demostraciju sproveo 2. oktobra 1925. godine, međutim istu je ponovio 26. januara 1926. godine u Londonu za članove kraljevske porodice i novinare. U ovoj demostraciji on je unapredio skeniranje stopa u 12,5 slika u sekundi. Bred je pokazao prvi prenos u boji na svetu 3. jula 1928. godine. Iste godine je, takođe, pokazao stereotipsku televiziju.

Bred je umro u 14. juna 1946. godine nakon što je iste godine doživeo moždani udar. Njegova stara kuća srušena je 2007. godine, a na istom mestu danas se nalazi blok stambenih zgrada koji se zove ”Bredova četvrt”.

Džon Logi Berd
Džon Logi Berd

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Kompanija DIS prilagodila radno vreme svih marketa u skladu sa novim merama

DIS trgovina prilagodila radno vreme svih marketa u skladu sa novim merama

DIS trgovina prilagodila radno vreme svih marketa u skladu sa novim odlukama Vlade Republike Srbije. …

Danas slavimo MLADENCE, a ovo su običaji koje valja ISPOŠTOVATI!

Danas slavimo MLADENCE, a ovo su običaji koje valja ISPOŠTOVATI!

Mladi bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prošle godine danas slave Mladence. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.