Najnovije Vesti
Naslovna / Grad / Beograd / Autobuska stanica se seli na Novi Beograd, važno je ZNATI OVO
autobuska stanica, Autobuska stanica se seli na Novi Beograd, važno je ZNATI OVO, Gradski Magazin, Gradski Magazin
Foto: Pixabay

Autobuska stanica se seli na Novi Beograd, važno je ZNATI OVO


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Dolazni peroni Beogradske autobuske stanice (BAS) izmešteni su 23. juna ove godine, na prostor iza bivše Glavne železničke stanice, ali će kompletan međugradski i međunarodni autobuski saobraćaj morati da bude preseljen na Novi Beograd do kraja 2020. godine!

– BAS ima rok do kraja 2020. da se preseli. To je logičan rok da sve profunkcioniše na Novom Beogradu. Uveren sam da će autobusi kretati i stizati na Novi Beograd od početka 2021. godine – rekao je Marko Stojčić, gradski urbanista.

Kako je objasnio, “radove izvodi BAS, kao privatna firma, a Grad Beograd im samo pruža podršku”.

– Radovi su uveliko u toku – dodao je Stojčić.

Inače, oko ove nove Glavne autobuske stanice, koja će biti smeštene prekoputa sadašnjeg “buvljaka” (i on bi trebalo da bude izmešten u naredne dve godine) postoji mnogo nedoumica koje bi u narednom periodu trebalo da budu razrešene.

TERMINI

Radovi na novoj stanici BAS-a svečano su počeli u februaru 2018. godine, a kako je najavio tadašnji gradonačelnik Siniša Mali, rok za njihov završetak, kako stoji i na tabli na gradilištu, bio je 18 meseci, odnosno avgust ove godine.

GRADNJA

Nova stanica trebalo bi da se prostire na 13.000 kvadrata, a vrednost radova procenjena je na oko 25 miliona evra. Tu spada i već spomenuti aneks od 1.200 kvadrata koji je manje-više gotov.

– Po završetku pripremnih radova počeće radovi na izgradnji peronskog prostora i parkinga za autobuse. Izgradnja stanične zgrade, orijentacione površine 13.000 m2, počinje početkom 2020. – rekli su pre nekoliko meseci iz BAS-a.

BG NA VODI

Kompletan projekat selidbe Beogradske autobuske stanice na Novi Beograd uslovljen je “Beogradom na vodi”, odnosno tempom njihove gradnje. Dolazna stanica morala je da bude izmeštena ove godine jer su na tom mestu već počele da niču nove zgrade.

ŽELEZNIČKA

Kada je prvobitno najavljivan kompletan projekat, govorilo se da bi jedna do druge trebalo da budu Beogradska autobuska stanica i nova železnička stanica. Sa raznim objektima komercijalnog karaktera poput tržnog centra, hotela… I sve to na ukupnoj površini od 180.000 kvadratnih metara.

Međutim, poslednjih godina Prokop je u centru pažnje.

SELIDBA

Jedino što se promenilo poslednjih godina je mesto na koje stižu prigradski, međugradski i međunarodni autobusi u srpsku prestonicu. Umesto na prostor kod bivše zgrade “Simpa” i hotela “Bristol”, dolazni peroni su pomereni sa druge strane Starog savskog mosta, iza bivše Glavne železničke stanice, ali i u neposrednoj blizini odlaznih perona BAS-a. U međuvremenu srušena je i stanica “Laste”.

BROJKE

Beogradska autobuska stanica a.d. počela je rad 1966. godine na lokaciji u Železničkoj br. 4 uz Glavnu železničku stanicu.

– BAS danas ima 700 zaposlenih radnika. Stanica dnevno prihvati 22.000 putnika u 1.800 autobusa, što na godišnjem nivou čini devet miliona putnika u 720.000 autobusa – kažu iz BAS-a.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Blic

O Gradski Magazin

Proveri takođe

Novo iskustvo kupovine u hipermarketima, Gradski Magazin

Novo iskustvo kupovine u hipermarketima

Nova oaza savremene kupovine u hipermarketu, Mega Maxi, otvorio je danas vrata svojim kupcima. Na …

Moramo biti fizički distancirani, a socijalno povezani, Gradski Magazin

Moramo biti fizički distancirani, a socijalno povezani

Ako Svetska zdravstvena organizacija kaže da je ovo Kovid maraton, to znači da kao maratonci …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.