Najnovije Vesti
Naslovna / Nega i Lepota / Fitness / Kada pesma probudi zver u nama
Kada pesma probudi zver u nama
Foto: Pixabay

Kada pesma probudi zver u nama


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Znamo da nas muzika motiviše, ali kako se to tačno dešava u našem telu? Pitali smo dr Džesiku Gran iz muzičke i neuro laboratorije Vestern univerziteta da nam ponudi neke od odgovora na ovo pitanje!

 

Vaš novi ritam

Četvorobitne pesme vam daju najviše energije: Probajte „Legend has it“ (Run the Jewels), pa „Learn to Fly“ (Foo Fighters), i… „Take on Me“ (A-Ha)

 

1 Vibracija

Vaše spoljašnje uho filtrira zvučne talase u srednje uho i onda u unutrašnje, gde vibriraju 200 mikrolitara tečnosti u vašem pužu (kohlei). Majušne ćelije dlaka osećaju ove pokrete i prebacuju vibraciju u električne signale koji podstiču emitovanje glutamata. Reč je o neurotransmiteru koji stimuliše nervna vlakna da nose signale do mozga.

 

2 Prevod

Vaše auditivno moždano stablo i auditivni korteks primaju zvuk i razlikuju visinu, note i melodiju, a vokali idu u Vernikeovu zonu mozga. Prvo su sažvakani, kao reči odraslih u Snupiju, ali uskoro postaju jasne (nauka i dalje nije otkrila zašto).

 

3 Povezivanje

Visina, note, melodija i reči putuju do limbičkog sistema ili sistema emocionalnog odgovora vašeg mozga, koji se fokusira na brz tempo i akord nenaglašenog tona koji prethodi naglašenom. U ovoj regiji, amigdala povezuje pesmu i lepe uspomene (kao kada ste je čuli tokom trčanja od 5 kilometara gde ste se dobro pokazali).

 

4 Osećaj

Sa aktiviranim limbičkim sistemom, neuroni pucaju u nucleus accumbens kada nastaje nalet dopamina – hemikalija mozga koja je povezana sa orgazmima. Ove vibracije prave eho kroz cerebralni centar za nagradu, a visok nivo dopamina nadjačava umor i uznemirenost.

 

5 Završetak

Sa poslednjim notama pesme, nalet dopamina se smanjuje, vraćajući vas gde ste počeli, ali sa prijatnim osećajem postignutog zadatka i snažnijim usađenim pamćenjem moći pesme. Iskoristite ovo u perspektivi kao svoju prednost.

 

Izvor: Mens Health

 

O Jelena Filipović

Proveri takođe

Eucerin® Februar– mesec suve kože

Eucerin® Februar– mesec suve kože

 OSLOBODITE SE SIMPTOMA SUVE KOŽE! Uz kupovinu Eucerin® preparata iz linija specijalno formulisanih da zadovolje …

Počinje Proretinol era u nezi kože

AVON: Počinje Proretinol era u nezi kože! (VIDEO)

AVON najavio Proretinol eru u nezi kože kroz svoju Anew liniju Neraskidiva povezanost zdravlja, nauke …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.