Najnovije Vesti
Naslovna / Kultura / ATELJE / Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“
„Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, Gradski Magazin

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

U okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10″ Muzej savremene umetnosti organizuje program u Salonu MSU.

Pozivamo posetioce da 13, 18. i 19. maja posete Salon i učestvuju u razgovorima sa kustosima MSU.

U vreme trajanja manifestacije, Muzej savremene umetnosti će u petak 20. maja otvriti izložbu u Legatu Čolaković „Dušan Janković: Umetnik za novo doba”.

Program Salona Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)

13, 18. i 19. maja

 

  1. maj 2016. u 18 časova Grad u muzeju – Razgovor o projektu „Muzej u pokretu” i izložbi „Grad – hronike urbanog prostora”

Projekat „Muzej u pokretu” predstavlja niz monografskih i tematskih izložbi baziranih na delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu. Projekat je osmišljen i realizovan u cilju da MSU održi kontinuitet izlaganja dela iz zbirki u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću i upozna širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim umetničkim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.

Jedna od izložbi u okviru projekta je „Grad – hronike urbanog prostora” koja se fokusira na određene fenomene i kulturne modele adekvatne prirodi gradske sredine, kao i različite aspekte prezentacije jednog grada. Od 2008. do 2011. godine izložba je prikazana u Novom Sadu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Subotici, Beogradu i Lazarevcu.

O izložbi i projektu govoriće autorke izložbe Mišela Blanuša i Žaklina Ratković, kustoskinje MSU. One će govoriti o načinima promišljanja grada na delima umetnika koji su stvarali u 20. veku, ali i o izazovima kustosa prilikom koncipiranja tematskih izložbi dela iz zbirke.

 

  1. maj 2016. godine od 12 do 20 časova Dan otvorenih vrata u Salonu MSU

U okviru izložbe „Mira, skica za portret”, kustoskinja Una Popović će odgovarati na pitanja posetilaca o radu Jelene Jureše i samoj postavci u Salonu.

 

  1. maj 2016. u 18 časova Muzej u gradu – Razgovor o projektima MSU koji su u fokusu imali grad i lokalnu zajednicu

U Salonu MSU biće organizovan razgovor o dva projekta koja su se bavila arhitektonskom baštinom grada i radu muzeja u javnom prostoru – muzej izmešten u grad. Zoran Erić i Una Popović, kustosi MSU, govoriće o muzeju koji izlazi iz svojih zbirki i otvara diskusiju u drugim javnim prostorima; kako danas gledamo na teme transfomacije susestva, kakav gradski pejzaž mi „slikamo” i kakvo arhitektonsko nasleđe ostavljamo; koliko smo spremni da muzej „iznesemo” u gradski prostor i podstaknemo participaciju publike.

„Diferencirana susedstva Novog Beograda” je projekat Centra za vizuelnu kulturu MSU i bavi se ispitivanjem različitih značenja termina susedstvo u kontekstima urbanističkog, arhitektonskog i sociološkog rečnika, kao i analizom istorijskog razvoja i aktuelne dinamike urbanih transformacija susedstava u Novom Beogradu. Projekat je trajao tokom 2006, 2007. i 2008. godine.

Izložba „BEOGRAD:NEMESTA” iz 2009. je priča o gradu i njegovim urbanim, društvenim, ličnim dilemama. Izložba izmešta muzejsku praksu u javni prostor, uključujući publiku u sam proces stvaranja, odnosno realizaciju pojedinih radova.

 

Program u Legatu Čolaković

  1. i 21. maj 16

Rodoljuba Čolakovića 2

 

  1. maj u 19 časova Otvaranje izložbe „Dušan Janković: Umetnik za novo doba”

Na izložbi će biti predstavljen izbor od oko 50 radova iz svih perioda stvaralaštva Dušana Jankovića (1894-1950), autentičnog protagoniste vremena u kome je živeo.

Janković je bio izuzetno svestran autor, obrazovan i dinamičan, čije se stvaralaštvo ispoljavalo kroz različte aspekte umetnosti. Bavio se grafikom i crtežom, i u prvim godinama svog umetničkog delovanja i slikarstvom, kao i raznim disciplinama primenjene umetnosti. Pojektovao je enterijere i nameštaj, bavio se grafičkim oblikovanjem različitih vrsta publikacija, među kojima se izdvaja oprema i ilustracija knjiga, oblikovao je plakate, izrađivao nacrte za porcelan i keramiku, kreirao je scenske kostime, odevne predmete i nacrte za tekstil.

Osim u Muzeju savremene umetnosti, u kome se čuvaju trideset i tri Jankovićeva dela, njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda i privatnim kolekcijama.

Kustos izložbe je Žaklina Ratković, viši kustos MSU.

Izložba će biti otvorena do 27. juna 2016. godine.

 

  1. maj 2016. od 9 do 17 časova Seminar „Korišćenje umetničkog dela za kreiranje aktivne nastave u osnovnom i srednjem obrazovanju”

Seminar se organizuje u okviru Nastavničkog kluba MSU i namenjen je predavačima osnovnih i srednjih škola koji primenjuju savremene metode nastave koristeći integrativne teme i resurse okruženja.

Seminar je akreditovan pod brojem 727 u Katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora za školsku 2015/2016, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Beograd, 2015.

Prijave do 16. maja 2016. na adresu olja@msub.org.rs

 

——————————————–

 

Za vreme trajanja manifestacije posetioci izložbenih prostora Muzeja savremene umetnosti moći će da pogledaju izložbu Jelene Jureše „Mira, skica za portret” u Salonu MSU i izložbu radova Dušana Jankovića „Umetnik za novo doba” u Legatu Čolakovićvić, koje se odvijaju u okviru redovnog programa MSU.

 

Izložba Jelene Jureše „Mira, skica za portret”

Mesto: Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)

Vreme: tokom trajanja manifestacije, od 12. do 21. maja 2016. godine od 10 do 22 časa

Kustos: Una Popović

 

Izložba radova Dušana Jankovića „Umetnik za novo doba”

Mesto: Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2)

Vreme: otvaranje 20. maja u 19 časova, 21. maja od 10 do 22 časa

Kustos: Žaklina Ratković

 

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10″ publici omogućava besplatan ulaz u muzeje i učešće u programima od 12. maja do 21. maja u periodu od 10 do 22 časa. Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a manifestaciju su podržali i Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodina, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

Više o programu manifestacije na: www.muzejisrbije.rs

O Gradski Magazin

Proveri takođe

testiranje na korona virus, Od ujutru dodatne laboratorije za testiranje na korona virus na lični zahtev, Gradski Magazin

Od ujutru dodatne laboratorije za testiranje na korona virus na lični zahtev

 S obzirom na uvećan broj zahteva za testiranje na korona virus u proteklih nekoliko dana, …

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“, Gradski Magazin

DIS IZABRAO NAJBOLjE PROJEKTE U OKVIRU PROGRAMA PODRŠKE OBRAZOVANjU MLADIH „ZNANjE ZNA BUDUĆNOST 2020“

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.