Najnovije Vesti
Naslovna / Grad / Beograd / Počela je bitka za vrtiće, evo šta sve morate da znate pre upisa
počela, Počela je bitka za vrtiće, evo šta sve morate da znate pre upisa, Gradski Magazin

Počela je bitka za vrtiće, evo šta sve morate da znate pre upisa


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Upis mališana u vrtiće je počeo danas i trajaće do 18. maja, a u ponudi je 7.512 mesta, što je oko deset odsto više nego prošle godine.


– Na ovogodišnjem konkursu za upis u vrtiće u 17 predškolskih ustanova ima 7.512 slobodnih mesta i to 5.377 u jaslenim, 1.802 mesta u vrtićkim grupama i 333 mesta za produženi boravak predškolaca – kažu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ako se zna da je prošle godine bilo rekordnih 23.084 prijava, onda je lako izračunati da za svako slobodno mesto u državnim obdaništima konkuriše po troje mališana. Istina, Sekretarijat može odobriti proširenje kvote za 20 odsto, što bi donelo još oko 1.500 mesta, a nadležni očekuju da bi kroz adaptaciju raznih prostora koji trenutno pripadaju školama, opštinama, vojsci, mogli da zbrinu još 2.000 dece. Ipak, pitanje je da li ovi ambiciozni planovi mogu da budu realizovani ove godine.

Roditelji i ove godine mogu da biraju na koji će način prijaviti decu na konkursu: elektronskim putem, “iz fotelje” kroz samo osam koraka, ili direktno u predškolskoj ustanovi, svakog dana od 8.00 do 18.00. Mame i tate mališana koji ne pripadaju ni jednoj osetljivoj kategoriji trebalo bi predškolskoj ustanovi samo da predaju popunjeni obrazac, a mogu ga podneti i elektronski.

– Nije potrebno prilagati bilo kakvu dodatnu dokumentaciju, potvrdu o zaposlenju roditelja i slično, osim ako nisu u pitanju deca iz osetljivih kategorija – kažu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Najviše slobodnih mesta ove godine je na Novom Beogradu (1.295), zatim Čukarici (906), Paliluli (783), Zvezdari (760), dok je najmanje obezbeđeno u Sopotu (65), Lazarevcu (108) i Barajevu (128). Međutim, ako se pogleda broj pristiglih prijava prošle godine, najveće gužve se očekuju na Voždovcu, u Lazarevcu i Surčinu, sa skoro petoro dece na jedno mesto, a tek nešto bolja situacija je u Zemunu i na Čukarici (4:1).

 

 

Izvor: blic

 

O Sinisa Kraljevic

Proveri takođe

Crveni krst Beograd u tradicionalnoj humanitarnoj akciji, Gradski Magazin

Crveni krst Beograd u tradicionalnoj humanitarnoj akciji

Crveni krst Beograd u saradnji sa Maxi supermarketima i ove godine obeležava Nedelju solidarnosti humanitarnom …

Sredite prostor za školarca sa stilom, Gradski Magazin

Sredite prostor za školarca sa stilom

Polazak u školu je idealan trenutak da razmislite da li ste pripremili sve što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.