Najnovije Vesti
Naslovna / Grad / Gradska dešavanja / Predavanje „London Calling“
Predavanje Ričarda Dikona „London Calling“ u dvorani Kulturnog centra Beograda

Predavanje „London Calling“


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Predavanje Ričarda Dikona  „London Calling“ u dvorani Kulturnog centra Beograda

U okviru Vajat Art Residency programa, prvog rezidencijalnog programa za vizuelne umetnike i kustose u Srbiji, poznati britanski umetnik i skulptor Ričard Dikon (Richard Deacon) održaće predavanje pod nazivom „London Calling“, u sredu 29. juna u 17 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6.
Nakon predavanja u Kini, gde je izazvao veliku pažnju javnosti, Dikon će i pred našom publikom održati predavanje koje je posvećeno dešavanjima na londonskoj umetničkoj sceni tokom 90-ih godina prošlog veka i generaciji novih britanskih umetnika (Young British Artists – Demijen Hirst, Trejsi Emin, Stiv Mekvin, Sara Lukas, Sem Tejlor Vud, Daglas Gordon) koja je osvojila svet. London tih godina takoreći preuzima primat od Njujorka i postaje najznačajniji umetnički centar sa brojnim novim galerijama i kolekcionarima. Kao neposredni učesnik i svedok svih ovih dešavanja Ričard Dikon će beogradskoj publici preneti svoja iskustva i predsaviti najznačajnije umetnike, izložbe i fenomene koji su obeležili britansku sceni sa kraja prošlog i početka ovog veka.

Predavanje Ričarda Dikona „London Calling“ u dvorani Kulturnog centra Beograda

O autoru: Ričard Dikon rođen je 1949. godine u Bangoru, u Velsu. Studirao je na fakultetu St Martin School of Art u Londonu (1969-1972) kao i na Kraljevskom koledžu – Royal College of Art (1974-1977). Spada među najznačajnije vajare svoje generacije. Dobitnik je prestižne Tarnerove nagrade 1987. godine. Godine 1982. stvara seriju Art For Other People (Umetnost za druge) kojom stiče svetsku slavu. Izlagao je na mnogobrojnim prestižnim izložbama i manifestacijama, a njegove skulpture nalaze se u Pekingu, Tokiju, Oklandu, Torontu i San Francisku. Godine 1996. je proglašen francuskim Vitezom reda umetnosti i književnosti. 2007. godine, zajedno sa umetnikom Mrđanom Bajićem započinje projekat izgradnje pešačke pasarele koja će povezivati Beogradsku tvrđavu i pešačku stazu kod Beton hale. Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Fondacija Henri Mur, British Council, Handel street projects, Beacon Art Project iz Velike Britanije.

Više informacija o autoru na:

Realizaciju programa pomogla je Regionalna razvojna agencija Zlatibor.

Umetnička asocijacija Prototip osnovana je 2013 godine sa ciljem unapređenja i podrške postojećih umetničkih praksi u Srbiji i njihovom predstavljanju na međunarodnoj sceni. U okviru asocijacije pokrenuti su brojni projekti koje je podržalo Ministarstvo kulture, Erste banka kao i Regionalna razvojna agencija Zlatibor. Asocijacija je pokrenula i istoimenu galeriju u kojoj su do sada izlagali afirmisani umetnici svih generacija.

Predavač: Ričard Dikon (Richard Deacon), umetnik, dobitnik Tarnerove nagrade;
Predavanje je na engleskom jeziku i održaće se u dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6 u sredu 29. jun 2016. u 17:00

O Gradski Magazin

Proveri takođe

NATAŠA RASPRODALA ARENU!

NATAŠA RASPRODALA ARENU!

Pevačica Nataša Bekvalac nastupiće u Štark areni za Dan zaljubljenih, 14. februara. U Areni, koja je rasprodata, …

SPEKTAKL KOJI SE PAMTI! Najveće muzičke zvezde regiona PRODRMALE ARENU na MAC-u! (FOTO)

SPEKTAKL KOJI SE PAMTI! Najveće muzičke zvezde regiona PRODRMALE ARENU na MAC-u! (FOTO)

Sinoć je u beogradskoj „Štark areni“ održana druga, glamurozna dodela regionalnih muzičkih nagrada MAC Još …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.