Naslovna / Zvezde i Poznati / Pop Kultura / Turci na beogradskom splavu snimaju hit seriju!
VIŠE STRANACA U BEOGRADU U 2018. GODINI

Turci na beogradskom splavu snimaju hit seriju!


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /var/www/vhosts/gradskimagazin.rs/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Turci na beogradskom splavu Šejk en Šejk  snimaju hit seriju!

Nakon što su prošle godine završili snimanje filma u Beogradu, ekipa turskih glumaca ponovo stiže u glavni grad Srbije. Glavni kostimograf i jedan od producenata serije “Sulejman veličanstveni“, Serdar Basbug dane i noći provodi na beogradskom splavu Šejk en Šejk, gde užurbano radi na pripremama za novi projekat.

-Odavde, iz mreže najbolje vidim Kalemegdan, i već u glavi pravim određene kadrove, kaže Basbug i dodaje: Snimaćemo na četiri lokacije u i izvan Beograda, i verujem da ćemo deo koji se snima u Srbiji završiti u toku leta i početkom jeseni. 

Serdar basbug na sejku

Serdar kaže kako je jedan izlazak bio presudan kada je doneo odluku da radi na ovom projektu, i to baš u Beogradu.

-Bio sam sa ekipom Merjem Uzerli prošle godine, i izašli smo baš na ovo mesto, i taj provod pamtim. Pre dve nedelje ponovo sam došao, i bilo mi je dovoljno pet minuta da donesem odluku vezanu za seriju na kojoj upravo radim.

Podsećanja radi, sultanija Hurem, odnosno glumica Merjem Uzerli boravila je prošle godine u Beogradu gde je snimala film, a izlazila je upravo na ovaj splav.

Turci na beogradskom splavu Šejk en Šejk  snimaju hit seriju!

Uoči završetka najgledanije strane serije u Srbiji, Kad lišće pada, čije je emitovanje trajalo punih 15 meseci, Prva srpska televizija je početkom februara 2012. organizovala SMS glasanje putem kojeg su gledaoci bili u prilici da odluče koju seriju žele da prate u terminu od 20 časova. Pored Sulejmana Veličanstvenog, u opticaju su bile još dve turske serije, Ezel i Plač violine, te hrvatska Larin izbor. Kako bi gledaoci bili bolje upoznati sa njima, prve epizode svih serija emitovane su u večernjim terminima, u periodu od 13. do 16. februara. Nakon 17-dnevnog glasanja, u nedelju 29. februara, Sulejman Veličanstveni je proglašen pobednikom sa osvojenih 27,70% glasova (Ezel 26,30%, Larin izbor 23,46%, Plač violine 22,54%).[7] Prikazivanje serije je nastavljeno drugom epizodom od 27. februara. Iste večeri seriju je pratilo više od milion i 700 hiljada gledalaca (amr 13% u opštoj populaciji).[8] Serija je i u daljem toku emitovanja nastavila da ostvaruje dobru gledanost i zadržala poziciju najgledanije strane serije u zemlji. Uprkos visokim rezultatima gledanosti, serija je izazvala i mnoštvo negativnih reakcija, posebno nakon emitovanja epizoda u kojima se prikazuje pad Beograda (1521). Samom činu osvajačkog pohoda na Beograd posvećeno je malo minutaže, pa je isti delovao dosta jednostavnije od onog kome kroz istoriju svedoči mnoštvo činjenica. Reakcije su stizale od samih gledalaca, medija, ali i istorijskih kritičara.

Istoričar Čedomir Antić smatra da serija predstavlja kulturnu propagandu Turaka, te da država treba da reaguje i spreči dalje emitovanje iste. Seriji je zamereno i to što je osvajanje Beograda predstavila kao rat Turaka sa Ugarima, uprkos činjenicama koje govore o tome da je rat vođen sa Srbima, pošto je Ugarska u to vreme bila znatno slaba, a pomoć sa strane nije stigla. Nekoliko stotina Srba, na čelu sa vojvodom Petrom Ovčarevićem, branilo je grad koji su Turci bezuspešno napadali već 150 godina pre Sulejmana.

Prema srpskom istoričaru i akademiku SANU, Radovanu Samardžiću, koji je opsadu Beograda opisao u knjizi Sulejman i Rokselana, osvajanje Beograda bilo je najveći osmanski pohod do tog vremena, a mere koje je Sulejman sprovodio na račun Srba bile su izuzetno svirepe. Pored toga, iako je Beograd tada pripadao Ugarskoj, njegovi žitelji su pre svega bili Srbi, a ne isključivo Ugri, kako je prikazano u seriji.

Nakon zauzimanja grada, Sulejman u seriji stanovništvu poručuje da ne brinu, jer će Turci oprostiti svima koji mole za milost. „On jeste pustio celokupnu ugarsku posadu da se povuče, ali je oko 2.000 srpskih porodica iz Beograda proterao u okolinu Carigrada, jer tom stanovništvu Turci jednostavno nisu verovali. U seriji su te neistine spakovane pitko da bi ih prihvatili gledaoci“ – navodi prof. Ema Miljaković za Večernje Novosti. Osporavan je i prikaz harema, koji je u stvarnosti izgledao dosta surovije. NJegove stanarke su dovođene sa pijaca roblja, mnogima su tim povodom stradali i članovi porodice, a kroz seriju u haremu žive bezbrižno, raskošno i priželjkuju trenutak kada će da posete sultanove odaje. Sama serija u Srbiji se doživljava kao turska propaganda, kojom je revidirana verzija istorije, te da se njom tursko carstvo predstavlja kao tolerantno, multietničko i multiversko. Uopšteno, sam priliv turskih serija na prostore Evrope smatra se samoreklamom pred evropskim narodima, kroz nastojanje da Turska što pre postane član Evropske unije.[11] Prikazivanje serije o veličanstvenom veku turske istorije, izazvalo je i reakcije desničarskih organizacija. Ultradesničarski pokret „Naši“ je krajem marta 2012. širom Beograda oblepio plakate sa porukama protesta.[12] Ipak, mnogi seriju doživljvaju kao i svaku drugu telenovelu. Scenarista ovakvog projekata nije obavezan da se drži istorijskih činjenica, a s obzirom na to da se radi o seriji u kojoj preovladavaju elementi drame, uobičajno je da se više pažnje posvećuje ljubavnom životu protagonista i dešavanjima u okviru njihove zajednice.

 

Pročitajte još:

Priča za sve one koji bi voleli da imaju 4 žene!

Frikom sladoledi ponovo na Adi

Promocija singla i spota Ivane Vladović „Magnet za ludake“! (FOTO) (VIDEO)

O Zorica Stojković

Proveri takođe

ZVEZDE OTKRIVAJU KAKO ĆE IM IZGLEDATI NASTUPI NA MAC-U! BRENA, TONČI, KALIOPI, SARS I ALEKSANDRA RADOVIĆ O SVOJIM UTISCIMA SA GENERALNE PROBE

ZVEZDE OTKRIVAJU KAKO ĆE IM IZGLEDATI NASTUPI NA MAC-U! BRENA, TONČI, KALIOPI, SARS I ALEKSANDRA RADOVIĆ O SVOJIM UTISCIMA SA GENERALNE PROBE

MAC spektakl u Areni počinje za nekoliko sati, a zvezde koje nastupaju završile su generalne …

Srbija danas slavi SVETOG SAVU! Ispoštujte običaje na VELIKI PRAZNIK!

Srbija danas slavi SVETOG SAVU! Ispoštujte običaje na VELIKI PRAZNIK!

Srpska pravoslavna crkva i vernici, ali i čitav srpski rod 27. januara slavi Svetog Savu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.